Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium chrysotoxum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 41ryszard
E-mail: 41ryszard@gmail.com
Data: sobota, 4 września 2010 17:20:30
Wczoraj przyszło pocztą, bardzo dobrze zabezpieczone Dendrobium chrysotoxum.Zakup dokonany na allegro w świetnym sklepiku z Warszawy. Roślina dorosła,zdolna do kwitnienia,bez zarzutu.

Sprzedawca informuje że:

"Dendrobium chrysotoxum to niewielki storczyk epifityczny występujący w naturze na terenie Birmy, Laosu, Tajlandii, Wietnamu, wschodnich Himalajów a także części obszaru Indii.
Wielkość: pseudobulwy osiągają wysokość do 30 cm, roślina rozrasta się w duże kępy.
Kwiaty: od 3,5 do 5 cm, silnie pachnące miodem.
Pędy kwiatowe: zwieszające się, do 30 cm długości.
Sposób uprawy: podkładka (warto wziąć większą, bo roślina szybko się rozrasta), koszyk, przepuszczalne podłoże.
Miejsce uprawy: latem ciepłe, zimą chłodne (nocą temperatura powinna spadać do ok. 10 stopni Celsjusza), światło rozproszone.
Podlewanie: w okresie wzrostu regularne, zimą skąpe."

Wydaje się,że podołam wymaganiom bo zakupiłem lampę sodową HPS 150W a zimą w jednym z nieogrzewanych pomieszczeń temperatura nocą spada do 10 St.C. natomiast w dzień będę ją podnosił do max. 17 st.No i sucho lekkie podlewanie raza w miesiącu.I tak od listopada do końca lutego ,chyba że roślina sama da znać o powrocie do wzrostu.
Otrzymałem ją w maleńkim koszyczku a nie mając orchidarium,przesadziłem do większego koszyka z grubym podłożem ze skorup orzecha kokosowego /wcześniej wymoczonych/ i będę podlewał-maczał storczyka co 4 dni.Zobaczymy jakie będą efekty,o czym będę na bieżąco informował.
Jeżeli ktoś z was ma doświadczenia z tym kwiatkiem proszę o podzielenie się informacjami a uwagi p.Grażyny ogromnie by mnie usatysfakcjonowały.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 4 września 2010 17:55:09

Witam,

Generalnie podane informacje są OK, natomiast temperatura 17 stopni w dzień w zimie, to za mało .

Storczyk ten wymaga temperatur (dzień/noc) latem 27-29/20, a wiosną nawet ponad 30 stopni, w zimie 25-29/10 stopni. Dla zakwitnięcia szczególnie ważna jest ta różnica temperatur w zimie. Storczyk ten np. nie zakwita w Singapurze, gdzie temperatury są podobne przez okrągły rok.

Wymaga bardzo wysokiego poziomu światła, zwłaszcza w zimie.

Od wiosny do początku jesieni podłoże powinno być prawie stale wilgotne, z niewielkim przesuszaniem, natomiast w zimie powinno przejść ok. 2 miesiące "prawie suszy".

Błędem jest przesadzenie do większego pojemnika. Wszystkie storczyki należy sadzić do możliwie najmniejszych pojemników.

Wpisuję to Dendrobium na listę do przetłumaczenia pełnego arkusza uprawy. Może kiedyś znajdę czas .

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 5 września 2010 07:52:00
Kłaniam się i dziękuję za komentarz.Jednak przyznaję,że zmartwiła mnie konieczność zapewnienia tak wysokiej temperatury w dzień.Brak gabloty sprawę bardzo komplikuje.Uzyskanie 27 st.C. i zachowanie odpowiedniej wilgotności..... ,
jest to zadanie bardzo trudne ba nie wiem czy rozwiązywalne.Coś będę wymyślał i prosił o konsultacje.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
41ryszard

Data: wtorek, 5 października 2010 20:39:40
Dobry Wieczór Pani.
No właśnie,parafrazując powiedzenie 'Jak trwoga to do 'Pani Siemińskiej,proszę o zdiagnozowanie,jeżeli będzie to możliwe,choroby mojej roślinki.Chodzi mi o te czarne plami na psb i na liściu powyżej.Są to plamy suche i występują także na innych psełdobulwach,w niewielkich ilościach - jedna do dwóch o małych rozmiarach.Zdjęcie prześlę na Pani adres mailowy bo nie wiem jak je zmniejszyć,przepraszam.
Proszę o pomoc,co robić.
Pozdrawiam
Ryszard

Data: wtorek, 5 października 2010 21:01:11

Pozwalam sobie wstawić to zdjęcie...

Ja tu nie widzę żadnej choroby. Tym bardziej, że - jak Pan pisze - są one suche. Na takie "plamki" ja w ogóle nie zwracam uwagi. To na ogół zupełnie normalne, nigdy, żadna roślina nie jest idealna. Może kiedyś coś się przytrafiło... . Wystarczy zobaczyć, jak wyglądaja rośliny w naturze .... poobgryzane przez ślimaki, zagrzybione, całe w plamach itp., itd.
Proszę się tym zupełnie nie przejmować. Suchą osłonkę z plamką na pseudobulwie można usunąć. Dla własnego komfortu psychicznego można opryskać bioseptem. Na pewno nie zaszkodzi.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 6 października 2010 07:10:45
Dziękuję.Pani opinia podniosła mnie na duchu.
Miłego dnia.
Ryszard

Autor: qrt
E-mail: qrt@op.pl
Data: środa, 6 października 2010 07:49:20
Witam, a czy idac za 'ciosem' p. G. Siemińska mogła by dopisac do lisy tego uroczego storczyka ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie;

Autor: qrt
E-mail: qrt@op.pl
Data: środa, 6 października 2010 07:50:42
ceratostylis retisquama znaczy sie... ostry nawias niestety eliminuje zapis

Data: środa, 6 października 2010 08:03:35

Ceratostylis retisquama to synonim Ceratostylis rubra, którego to storczyka arkusza uprawy nie mam . Ale w wątku: http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=28181&pg=1 podawałam podstawowe wiadomości znalezione w necie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 17 października 2010 11:27:13
Pewno marudzę,jednak moje małe doświadczenie usprawiedliwia ten fakt.W moim "ogródku" temperatura w okół tego dendrobium obecnie kształtuje się na poziomie D/Noc - 23-26 st.C. , 18-17 st.C..W jednym nieogrzewanym pokoju temperatura wynosi D/Noc - 18-21 , 16-15 st.C.Zacząłem od paru dni przenosić na noc roślinę do chłodu i z powrotem do ciepła,rano.Wilgotność względna w "ogródku" od 60-80% a w 'zimowym' pokoju około 55%.Dodam jeszcze,że storczyk jest doświetlany 13 godz.Zostawienie go w chłodniejszych warunkach całą dobę stwarza problemy z oświetleniem - przez większość dni jesienią i zimą jest pochmurno a jak zaświeci słońce to na parapecie temperatura skacze do 34 st.Problem nawadniania storczyka nie istnieje-z tym wszystko jasne.Przepraszam i liczę na Pani pomoc.

Autor: ryszard410
Data: poniedziałek, 18 października 2010 16:51:23
Kłaniam się Pani Grażyno i proszę o parę cennych słów porady do ireści mego postu.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ryszard Andrzejak

Data: poniedziałek, 18 października 2010 19:14:36

Witam,

skoro są problemy z odpowiednimi temperaturami, to najrozsądniejsze byłoby sprzedanie rośliny komuś, kto ma odpowiednie warunki .

Zna Pan warunki w jakich ten storczyk powinien być uprawiany i sam musi Pan przeanalizować sytuację. W innych niż trzeba warunkach storczyk ten będzie rósł, ale czy zakwitnie? Ja wątpię. Wymagana różnica dobowa temperatury w zimie to przynajmniej 15 stopni. Wtedy też konieczny jest możliwie najwyższy poziom światła, jak to w naturze bywa.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 19 października 2010 17:45:37
Spróbuję podołać wymogom tej rośliny.
Dziękuję Pani.

Data: poniedziałek, 18 kwietnia 2011 19:23:15

Witam,

tak wyglada kwitnące na kilku pędach Dendrobium chrysotoxum, którego arkusz uprawy jest w dziale "Storczyki od A do Z":

a tak pojedynczy kwiat:

Ciąg dalszy kwitnących dendrobiów wkrótce

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl