Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  katleja
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magda
E-mail: mrychlik@poczta.fm
Data: niedziela, 27 marca 2005 15:22:59
Może ktoś mi powie co właściwie powinnam zrobić aby zakwitła moja katleja. Od lata zeszłego roku wypuszcza nowe przyrosty i korzenie, pojawiły się też pochewki kwiatowe, które niestety nie wypuszczają kwiatów ale po okresie kilku tygodni zasychają. Jak zmobilizować moją katleję, aby ucieszyła mnie widokiem swoich kwiatów???????
Stoi na parapecie okna zachodniego, podlewana raz w tygodniu, czy mam ją doświetlać? czy ma na parapecie za chłodno?Załączam jej zdjęcie.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 6 kwietnia 2005 07:57:05
wiele cattleyi kwitnie na ubiegłorocznych kieszonkach, pewna niewielka grupa kwitnie bez kieszonek i niektóre kwitną ze świeżych kieszonek - do której należy Pani cattleya pewnie przekona się Pani w tym roku.
Większość katleyi potrzebuje około 2 lat do zaaklimatyzowania się do domowych warunków uprawy i dopiero po tym okresie można mówić o problemie "niekwitnięcia".

pozdrawiam
beata

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: środa, 6 kwietnia 2005 09:39:53
Witam,
Potwierdzam to, co napisała p. Beata. Dodam, że Pani katleja wygląda na roślinę w b. dobrej kondycji, ale ciemny kolor liści (o ile na zdjęciu wyszedł on prawidłowo) może świadczyć o pewnym niedoborze światła. Proponuję przeczytać to, co napisała Ursula - posiadaczka świetnej kolekcji roślin - o swojej Lc Carl Bornshine 'Mendenhall':
http://www.kammlott.net/March2005.html
Może jej sposób sprawdziłby się u Pani?
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Data: czwartek, 7 kwietnia 2005 16:33:30
ona faktycznie ma ciemno-zielone liscie, stoi na parapecie zachodniego okna, czy mam ją doświetlać?

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: czwartek, 7 kwietnia 2005 17:05:21
tak doświetlać tylko nie wiem czy jest sens teraz gdy ilość światła się zwiększa. Na lato wynieść na balkon a od jesieni zacząć doświetlać.
pozdrawiam
beata

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: czwartek, 7 kwietnia 2005 18:28:35
Na początek może zmienić elewację z zachodniej na południową... i na słońce operujące na balkonie raczej wystawiał bym roślinę stopniowo, by jej nie poparzyć.

W.

Data: piątek, 8 kwietnia 2005 14:25:47
Dziękuję za porady

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl