Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Elusia3310
E-mail: dendrobium nobile.elusia3310@interia.pl
Data: czwartek, 8 września 2011 13:08:10

tak kwitł mój dendrobium nobile w ubiegłym roku po przekwitnięciu został przesadzony i miał larwy meszek w ziemi po wleczeniu już nie zakwitł zamiast kwiatów pojawiły sie gałązki z korzonkami

co robić dalej bo te gałązki odnogi nie wiem jak to nazwać rosną tak do 10cm i zaczynają usychać prosze o pomoc

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: czwartek, 8 września 2011 14:24:22
Elu, z tego co widać na zdjęciu, najprawdopodobniej przesadziłaś go w większą doniczkę, a dendrobia ogólnie lubią ciasno - no chyba że są na korku, ale to inna para kaloszy.
Twoje Dendrobium typu nobile, nie jest chore i nie ma co się martwić, to co wyrasta z korzonkami to młode roślinki tzw. keiki które przeważnie wyrastają na dendrobiach, bo maja za ciepło lub rzadziej w związku z innymi błędami w uprawie. Być może przesadzenie się do tego przyczyniło. Keiki natomiast, może sobie rosnąć na roślinie matecznej, a jeśli chcesz gdy będzie miało minimum 3 3 centymetrowe korzonki, możesz je oderwać i usamodzielnić. Pamiętaj, że im dłuższe korzonki i większa ich ilość, tym łatwiej bedzie roślinkom bez "mamy"

Jedno jest pewne Twoje dendrobium ma za dużą doniczkę, a że po przesadzaniu nie kwitnie, to zupełnie normalne,(tym bardziej, że miało ziemiórki) musi się "zaaklimatyzować" Podlewaj tak jakby kwitło, keiki obciążają roślinę. Dawno temu było przesadzane?

pozdrawiam
marzena

Autor: Elusia3310
E-mail: dendrobium nobile.elusia3310@interia.pl
Data: czwartek, 8 września 2011 15:28:01
Witam Marzeno dokładnie nie pamiętam kiedy było przesadzone ale napewno jakies pół roku temu może więcej.Ale tym keikom te korzonki nie rosną mają po jakieś 1,5 cm i zaczynają umierać już dwa mi odpadły. Czy mam przesadzić do mniejszej doniczki czy juz zostawic podlewam tak jak zawsze rok temu były piękne kwiaty a w tym tylko jedna gałązka zakwitła a reszta ma te keiki

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: czwartek, 8 września 2011 16:27:23
Moim zdaniem, korzenie nie pobierają wody z podłoża. Jest zbyt suche podłoże lub są znacznie uszkodzone korzenie. Zapas wody-pożywienia w pseudobulwach znacznie się zmniejszył przez tych kilka miesięcy . Taki ubytek pokarmu możne być powodem zamierania małych keiki.
Moim zdaniem , koniecznie trzeba sprawdzić wilgotność podłoża i stan korzeni.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 9 września 2011 23:09:03
Obecność przędziorków też trzeba sprawdzić przez lupę w dobrym oświetleniu. M

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 10 września 2011 11:11:06
Uwaga p. Marty jest bardzo słuszna.
Przędziorki bardzo lubią tego storczyka.
Sposoby rozpoznania i walki z tym uciążliwym szkodnikiem zamieściłam na stronie:
http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=17&t=533
zachęcam do przeczytania. Maria.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl