Autor: |
Kazimierz Oboza |
E-mail: |
kazimierz.oboza@op.pl |
Data: |
czwartek, 3 listopada 2011 18:53:13 |
Pani Ewuniu, również dla mnie ślimaki to największy chyba problem. Stosowałem różne metody ich zwalczania, w tym głównie met. chemiczne granulki typu Musorol- zielone lub Ślimakol - szare. Wyłapywałem ręcznie na rozmaite pułapki, a następnie wrzucałem do pojemnika z solanką, a mimo to nie mogłem w sposób widoczny ograniczyć ich ilości. Istotne jest pełne niszczenie wyłapanych ślimaków, a nie tylko rozdeptywanie lub zgniatanie oraz pozostawianie na miejscu, ponieważ ślimaki to kanibale i wykorzystują resztki swoich pobratymców jako źródło wysoko proteinowego białka przyśpieszające ich rozwój. Będąc już na granicy rozpaczy zdecydowałem się na ochronę biologiczną polegającą na zasileniu podłoża roztworem wodnym kultury Phasmachabditis - System prod. firmy BIOBEST Belgium NV Westerio, zawierającej jaja pożytecznych nicieni z gatunku Phasmarhabditis hermaphrodita. Kuracja taka jest skuteczna przez okres 4 do 6 tygodni od zastosowania i przyczynia się do totalnej likwidacji ślimaków bezskorupowych, tzw. pomrowiów, w mniejszych stopniu giną skorupowe. Wynika to z faktu, że nicienie bytują w glebie i rozwijają się do czasu dopóki nie rozwiną się kultury wszędobylskich nicieni pasożytniczych odżywiających się tymi pożytecznymi. Tak więc ze 2 razy do roku dobrze jest kurację powtarzać. Niestety minimalne opakowanie jest przeznaczone na powierzchnię ok 40 m kwadratowych, więc można polać również ogródek, a w nim miejsca zacienione i kompostowniki wtedy efekt będzie skumulowany. I jeszcze jedno nicienie te nie tolerują wysokich temperatur więc po otrzymaniu przesyłki należy ją trzymać max. 1- 2 dni w lodówce, a następnie zrobić roztwór i polać grunt oraz podłoże w doniczkach. Nicienie te nie są szkodliwe dla ludzi i zwierząt, więc nie trzeba stosować żadnych środków ostrożności. I najważniejsze. Zakupu można dokonać przez internt. Ja swoje nicienie kupiłem w firmie HORTICO. A tutaj ich strona www: www.soteshop.hortico.pl
Dodam, że są również inni wytwórcy tego preparatu biologicznego w Eurpoie, ale nie miałem okazji ich jeszcze sprawdzić. Zbliża się szybko zima więc nie sprawdzałem czy jeszcze ten preparat jest dostępny, ale łatwo to można ustalić kontaktując się ze sklepem.
|
|
|