Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Więdnięcie i usychanie liści miniaturki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: rosati
E-mail:  
Data: wtorek, 21 sierpnia 2012 15:13:37
Witam Wszystkich, jestem tu nowa, choć w swojej kolekcji mam już kilka lat storczyki. Proszę Was o pomoc...miesiąc temu kupiłam w markecie pięknego storczyka Phalaenopsis miniaturkę. W kilka dni po "przyjściu" do domu zgubił kwiaty (tak robi mój każdy, nowy storczyk), ale tydzień po zaczął mu usychać cały, dolny liść, który obcięłam. Do tego jednocześnie inny, stary okaz zrobił to samo (mimo, że kwitnie już trzeci miesiąc). Starszy okaz poza jednym incydentem ma się już dobrze, ale miniatura zaczyna gubić kolejny liść. Robi się zwiędnięty a później żółtawy. Podłożem jest mech, który trzyma długo wilgoć. Wyciągnełam go z osłonki, zeby przesechł, obcięłam kilka końcy czarnych przy korzonkach i czekam. Czy powodem może być przelanie? Czy mam zmienić podłoże z mchu na korę? Proszę o pomoc

E-mail:  
Data: wtorek, 21 sierpnia 2012 19:17:18
Dodaję zdjęcia

E-mail:  
Data: wtorek, 21 sierpnia 2012 19:17:18
Dodaję zdjęcia

E-mail:  
Data: środa, 22 sierpnia 2012 12:26:58
Czy mogę prosić kogoś o pomoc? :,,,( Czy może być to efekt przelania (był w zbitym sphagnum) czy może przegrzania?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2012 12:46:53
Może być i jedno i drugie. Proszę delikatnie usunąć mech, sprawdzić stan korzeni i jeżeli są żywe przesadzić do podłoża korowego.

Grażyna

E-mail:  
Data: piątek, 24 sierpnia 2012 13:17:29
Dziękuję! Mech wypiekłam w piekarniku, obcięłam 2 nadgnite korzonki. Siedział do tej pory niepodlewany w suchym mchu. Mam w takim razie pytanie. Czy przesadzić go do samej kory czy pomieszanej z mchem? I czy podłoże mam podlać czy może przez 7 dni nie podlewać? Z góry dziękuję za pomoc

Data: sobota, 25 sierpnia 2012 10:55:59
Do normalnego podłoża dla epifitów i skoro nie było zgnilizny to podlać! Przy obecnych temperaturach łatwo o zasuszenie .

Grażyna

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 25 sierpnia 2012 19:09:26
Witam

Mam podobny problem ze swoją miniaturką. Moja też jest posadzona (przez producenta) w samym zbitym sphagnum i marszczą się jej dolne liście. Chcę ją przesadzić do kory, ale nie wiem jaka byłaby najodpowiedniejsza? Wydaje mi się, że raczej drobna, bo storczyk ma cieńsze korzenie od zwykłej hybrydy. Agnieszka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2012 13:14:07
Dziękuję Pani Grażyno! . Podłoże kupiłam, opryskam Asali SL i cierpliwie poczekam na efekty. Do tego biednego zdechlaka dołączyły kolejne 4 zalane przez moją mamę:/. Jednego muszę wymoczyć w Topsinie, bo jakieś grzybki mu się zalęgły. I kolejne pytanie: jak długo mam go moczyć i czy tylko same korzenie?

Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2012 16:10:59

Można całą roślinę wykąpać, przynajmniej pół godziny.

Pani Agnieszko, sama Pani sobie odpowiedziała. Grubość kory dopasowujemy do grubości korzeni. Im cieńsze, tym drobniejsza kora.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: wtorek, 28 sierpnia 2012 13:39:34
Dziękuję za rady. Wykąpałam same korzenie, bo bałam się o zalanie stożka wzrostu. Później spryskałam obficie Asahli Sl i posadziłam w podłożu dla storczyków wymieszanym z keramzytem. Teraz zostaje mi tylko czekać. Dziękuję jeszcze raz!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl