Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyk więdnie po przesadzeniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Zielona
E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2014 00:04:38
Witam!
Około półtora tygodnia temu przesadziłam swojego mini storczyka. Dostałam go jakiś czas temu już przekwitniętego. Poprzedni właściciel źle się nim opiekował, storczyk notorycznie stał w wodzie, miał trochę podgnitych korzeni. Posadzony był w sphagnum. Od czasu kiedy go dostałam jego stan znacznie się poprawił, zaczynały też wzrastać nowe liście, a pozostałe były bardzo jędrne i zdrowe. Postanowiłam jednak pozbyć się tych martwych korzeni oraz zmienić podłoże, które to baaardzo wolno wysychało. Przesadziłam do podłoża dl storczyków, wykonałam operację na korzonkach i potraktowałam cynamonem. Przed przesadzeniem storczyk był podlany.Potem już nie podlewałam. Nie wiem dlaczego liscie na dole zaczęły więdnąć, dziś sprawdziłam korzenie i nie wyglądają najlepiej. Są pomarszczone. Czy storczyk to jakoś odchoruje? Co może być przyczyną i czy mogę coś dla niwgo zrobić?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: piątek, 10 października 2014 07:57:25

Skoro nie był podlewany, to trudno się dziwić, że liście i korzenie tracą turgor . Trzeba go porządnie nawodnić, to nie kaktus, choć i te potrzebują wody do życia.

Grażyna

E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2014 13:13:34
Po prostu wszędzie czytam, że po przesadzeniu nie można storczyka podlewać przez jakiś czas, a on już parę dni po przesadzeniu zrobił się taki oklapły :<

E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2014 13:16:26
Na doniczce cały czas są kropelki wody. Dlatego go nie podlewałam.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2014 20:15:58
Nie piszesz ile korzeni mu zostało po tym sphagnum. Najprawdopodobniej jest ich zbyt mało. Podlewaj raz na tydzień i czekaj. Albo padnie albo przeżyje. Wskazana jest wysoka wilgotność powietrza. Może w kuchni znajdzie się dla niego miejsce bez nawiewu zimnego powietrza. Marta

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2014 09:28:14
Czy kiście odzyskały już turgor? Marta

E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2014 13:20:06
Dziękuję za wskazówki Podlałam go porządnie, długo stał w kąpieli. Ma mało korzeni, ale ma też nowe króciutkie. Od paru tygodni wypuszcza nowy listek, który sobie ładnie rośbie. W ogóle górne liście są ładne, jędrne, wysoko uniesione. Tylko dolne dwa oklapnięte. Jeszcze się nie podniosły, ale może dqa dni po podlewaniu to jeszcze zbyt wcześnie. Zauważyłam też wczoraj, że między liśćmi zaczyna coś malutkiego, zielonego wyrastać wyrastać. Może to pęd?

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 12 października 2014 19:07:04
Roślina podwiędła po przesadzeniu, bo w mchu korzenie dostawały poprzednio więcej wody. Czyli były przyzwyczajone do stale wilgotnego podłoża (co nie oznacza wcale, że było to dla nich zdrowe).

Żeby roślina otrzymywała odpowiednią sumaryczną ilość wody w znacznie bardziej przepuszczalnym (czyli zdrowym dla korzeni) podłożu, trzeba ją podlewać częściej niż poprzednio. Raz w tygodniu zwykle jest dobrym punktem wyjścia.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 października 2014 17:43:27
Dziekuję za wszystkie rady. Odczekam, będę co tydzień podlewać i mam nadzieję, że się podniesie. Poza dolnymi liśćmi wygląda w porządku. Nie wiem tylko co z tymi pomarszczonymi korzeniami. Zostawić je i zregenerują się czy są już zmarnowane?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl