Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
ewka@hejstorczyki.pl |
Data: |
wtorek, 17 lipca 2007 21:26:47 |
Wznawiam wątek, Kingidium deliciosum pierwszy raz u mnie kwitnie.
Sekcja Deliciosae
Należą do tej sekcji;
Phal chibae, Phal deliciosa, Phal mysorensis.
Synonimy
Doritis hebe, Phalaenopsis alboviolacea, Aerides latifolia,Kingiella hebe, Doritis philippinensis, Doritis latifolia, Phalaenopsis wightii, Kingiella philippinensis, Phalaenopsis bella,Doritis wightii, Doritis steffensii, Kingidium deliciosum var. Bellum, Kingidium wightii, Phalaenopsis hebe var. Amboinensis, Phalaenopsis hebe, Phalaenopsis amethystina, Phalaenopsis decumbens, Aerides decumbens, Biermannia decumbens, Kingidium decumbens, Kingiella decumbens,Polychilos decumbens, Phalaenopsis deliciosa.
Kingidium deliciosum - (Rchb.f.) H.R.Sweet, Amer. Orchid Soc. Bull. 39: 1095 (1970).
Phalaenopsis deliciosa - Rchb.f., Bonplandia (Hannover) 2: 93 (1854).
Roślina jest u mnie od maja 2006 roku. Jest to jej trzecie kwitnienie, dwa poprzednie pędy kwiatowe zaschły.
Pierwsza sesja fotograficzna. Ciekawa jestem jaki będzie jej efekt. Czy mocne światło flesza nie zaszkodzi temu delikatnemu pędowi. Pędy kwiatowe u mojej rośliny były zawsze bardzo delikatne i schowane pod liściem. Roślina lubi raczej cień niż sporo światła.
Posadzona jest na podkładce drewnianej bez dodatków typu mech. Korzenie są grube, płaskie. Przed każdym nowym kwitnieniem gubiła liście. Pęd kwiatowy w moim przypadku bardzo pomału się rozwija i dojrzewa do kwitnienia. Zawsze jest schowany pod bardzo ciemno zielonym liściem. Pojawia się w stożku wzrostu liść a później pęd kwiatowy i rosną sobie razem. Nigdy nie miałam więcej niż trzy liście.
A teraz zdjęcia.

Pozdrawiam
ewka |
|
|