Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Kingidium deliciosum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aleksander
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: piątek, 2 września 2005 11:31:24
Chciałbym zaprezezentować jednego z moich najbardziej ulubionych storczyków znanego pod nazwą Kingidium deliciosum syn. decumbens a zakwalifikowanego przez Christensena w 1986 r. jako Phalaenopsis deliciosa i umieszczonego w jego monografii poświęconej temu rodzajowi. Jest to miniaturowa roślina, którą można uprawiać zarówno na bloczku jak i w małej doniczce. Posiada najczęściej od 3-6 liści o długosci 10-15 cm. Kwiaty malutkie (1,5 - 2 cm) otwierajace się sukcesywnie. W dobrych warunkach może kwitnąć cały rok, ale szczególnie latem.
W naturze wystepuje od Indii, Sri Lanki po pł.-wsch. Azję i Filipiny. Kupiłem go jako młodziutką roślinkę w holenderskiej firmie Klinge i uprawiam z powodzeniem na parapecie.('')

Aleksander

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 2 września 2005 12:06:39
Panie Aleksandrze,

Faktycznie - roślina ma wielce ciekawą łodygę kwiatową... wygląda jak by miał na niej kwitnąć... i kwitnąć... i kwitnąć...

W.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 2 września 2005 12:14:53
pęd kwiatowy jest bardzo ciekawy, wygląda jak staśmiony...
Panie Aleksandrze a nie dało by się zamieścić zdjęcia całej roślinki? - bardzo proszę.
pozdrawiam
beata

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: sobota, 3 września 2005 07:29:24
Przepiękny! Pęd kwiatowy bardzo oryginalny. Dołączam się do prośby Beaty o zdjęcie całej rośliny.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: ilona
E-mail:  
Data: sobota, 3 września 2005 12:31:06

E-mail:  
Data: sobota, 3 września 2005 12:35:04

polecam ,kwitnie nieprzerwanie całe lato i zajmuje mało miejscajavascript:addsmile('')

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: sobota, 3 września 2005 14:32:59
Ilona, a te poskładane pąki z prawej to zapyliłaś, czy tak szybko przekwitają?
Roślina urocza!

Pozdrowienia
Beata

Data: sobota, 3 września 2005 14:37:44
no właśnie pomyślałaś o jakichś krzyżówkach?
beata

E-mail:  
Data: sobota, 3 września 2005 15:18:56
kwiaty są dość krótkotrwałe ,ale powstają w takiej ilości ,że cały czas można cieszyć się ich widokiem .
zrobiłam inną krzyżówkę z miniaturowym phal ,już się martwię gdzie pomieszczę taką ilość maluchów
ale załączam zdjęcie najprawdopodobniej hybrydy z w/w gatunkiem
pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 3 września 2005 16:32:21
Witam,

Podejmuję się opieki nad nadmiarowymi "maluchami" i to z przyjemnością

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Aleksander
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: sobota, 3 września 2005 19:02:38
Zgodnie z prośbą p.Beaty i p.Lidii zamieszczam zdjęcia całej rośliny i inne zbliżenie łodygi kwiatowej. Jest ona o tyle niezwykła, że ma pewnym etapie rozwoju zaczyna być płaska a kwiaty wyrastają też od dołu. W efekcie roślina wytwarza je dookoła kwiatostanu, który zaczyna się rozgałęziać.''

Pozdrawiam
Aleksander

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: sobota, 3 września 2005 21:37:03
Jeśli mogę się wtrącić, to czy ja też mogę się zaopiekować "nadwyżką" maluchów? O ile będzie ich dostatecznie dużo by Pani mogła je bez przeszkód rozdać. Z dużą przyjemnością się nimi zaopiekuję. Chciałbym zebrać doświadczenie w uprawie siewek. Jeśli nie dostanę maluszków to nic oczywiście się nie stanie . Jeśli ktoś pomyśli, że się narzucam to nie chciałem stwarzać takiego wrażenia . Po prostu chcę pomóc, z pewną korzyścią dla siebie .
Pozdrawiam

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: niedziela, 4 września 2005 08:32:49
Bardzo dziękuję panu Aleksandrowi za dodatkowe zdjęcia. Ten pęd kwiatowy jest niesamowity!
Falenopsis pani Ilony ma ciekawie pofalowane na brzegach liście.
Obojgu Państwu gratuluję kapitalnych roślin .
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Data: niedziela, 4 września 2005 15:40:53
Ta "łapa" jest jak napisała Lidia niesamowita - również dziękuję za zdjęcia.
Pozdrawiam
beata

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 17 lipca 2007 21:26:47
Wznawiam wątek, Kingidium deliciosum pierwszy raz u mnie kwitnie.

Sekcja Deliciosae
Należą do tej sekcji;
Phal chibae, Phal deliciosa, Phal mysorensis.

Synonimy
Doritis hebe, Phalaenopsis alboviolacea, Aerides latifolia,Kingiella hebe, Doritis philippinensis, Doritis latifolia, Phalaenopsis wightii, Kingiella philippinensis, Phalaenopsis bella,Doritis wightii, Doritis steffensii, Kingidium deliciosum var. Bellum, Kingidium wightii, Phalaenopsis hebe var. Amboinensis, Phalaenopsis hebe, Phalaenopsis amethystina, Phalaenopsis decumbens, Aerides decumbens, Biermannia decumbens, Kingidium decumbens, Kingiella decumbens,Polychilos decumbens, Phalaenopsis deliciosa.

Kingidium deliciosum - (Rchb.f.) H.R.Sweet, Amer. Orchid Soc. Bull. 39: 1095 (1970).
Phalaenopsis deliciosa - Rchb.f., Bonplandia (Hannover) 2: 93 (1854).

Roślina jest u mnie od maja 2006 roku. Jest to jej trzecie kwitnienie, dwa poprzednie pędy kwiatowe zaschły.
Pierwsza sesja fotograficzna. Ciekawa jestem jaki będzie jej efekt. Czy mocne światło flesza nie zaszkodzi temu delikatnemu pędowi. Pędy kwiatowe u mojej rośliny były zawsze bardzo delikatne i schowane pod liściem. Roślina lubi raczej cień niż sporo światła.
Posadzona jest na podkładce drewnianej bez dodatków typu mech. Korzenie są grube, płaskie. Przed każdym nowym kwitnieniem gubiła liście. Pęd kwiatowy w moim przypadku bardzo pomału się rozwija i dojrzewa do kwitnienia. Zawsze jest schowany pod bardzo ciemno zielonym liściem. Pojawia się w stożku wzrostu liść a później pęd kwiatowy i rosną sobie razem. Nigdy nie miałam więcej niż trzy liście.
A teraz zdjęcia.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 18 lipca 2007 19:59:29
Mmm przepięknie wygląda ten kwiat na zbliżeniach - Gratuluję zdjęć i kwitnienia.
A ja ciekaw jestem jak to jest, że czasem są takie rozgałęzienia z masą pączków jak u Pana Aleksandra a czasem zupełnie pojedyńcze pączki, czy to tylko czasem się zdarza czy też z wiekiem roślina na pędzie nabiera szerokości? Chyba podobny pęd widziałem na foto Phal. mannii co jeszcze bardziej mnie zaskoczyło na fotce rośliny Iwony...
Pozdrawiam

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 25 października 2008 19:20:20
Witam,

Te śliczności zakwitły i u mnie. Kwiatki małe ale przeurocze. Roślina, choć na podkładce zniosła dzielnie przesuszenie . Liście są ciemnozielone i lekko karbowane. Wypuściła dwa pędy.

polecam bo bardzo to bardzo wdzięczny gatunek

pozdrawiam
Sandra

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: środa, 3 grudnia 2008 11:03:09
Ta "łapa" u Kingidium należącym do Aleksandra to zaburzenie stożka wzrostu pędu kwiatowego. Podobne zaburzenie mające miejsce na organach wegetatywnych jest dość częste np u kaktusów i nazywa sie to formą "cristata" czyli grzebieniastą danego gatunku. U kaktusów jest to cecha łatwa do powielenia gdyż rosline taką mozna "poszatkować" i zaszczepic na podkładce z innego katusa. Znana jest forma cristata celozji charakteryzująca się grzebieniastym kwiatostanem i przypuszczam, że u celozji jest to cecha dziedziczona genetycznie. Być może gdyby rozmnożyc generatywnie tego cudaka to część jego potomstwa powtórzyła by tą cechę. Na zdjęciu przedstawiającymm calą roślinę widac i drugi pęd kwiatowy - odnoszę wrażenie, że on też zaczyna się rozszerzać. Czyli nie jest to zaburzenie miejscowe, a prawdopodobnie trwała cecha.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl