Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cambira
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agnieszka
E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 07:15:55
Witam mam pytanie
Dostałam piekną Cambrie ale jej bulwy są pomarszczone,wczoraj wiec wsadziłam palec do srodka doniczki i sucho jak wiór,podlałam sporo i ty moje pytanie czy bulwy juz zostaną pomarszczone?

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 08:08:33
Niestety, bulwy juz takie pozostana. Ale za to masz szanse na to, by wszystkie nowe wygladaly jak trzeba

Pozdrawiam, Kamila

E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 08:48:33
zapomiałam jeszcze dodac ze jedna z tylko dwóch bulw jest prawie brązowa-czy tzn,ze jest stara czy ze kwiat został przelany?

E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 09:12:30
Witam
Podejrzewam, ze to stara bulwa. Pierw nabieraja zoltego odcienia, a potem powoli sie kurcza i brazowieja, staja sie rowniez miekkie w dotyku.

Pozdrawiam, Kamila

E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 09:31:26
a w takim badż razie nowa bulwa wyrasta z której czy z boku?
Kamilo czy mozesz mi podac podstawowe zasady hodowli tego kwiatka,bo do tej pory miałam tylko phalki.
Dziękuje Agnieszka

E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 10:00:03
Witaj Agnieszko!

Super szczegolowy opis opieki na cambria znajdziesz na stronie glownej, pod dzialem "Storczyki dla poczatkujacych". A tak ode mnie, to ja traktuje je w ten sam sposob co Phalaenopsisy i wyglada na to, ze nie maja nic przeciwko. Ostatni rok bylam troche leniwa w zamglawianiu i dostalam nauczke, bo nowe przyrosty byly pomarszczone. Ale glownie opieka ta sama, nie zapomniec o nawozeniu. Produkuja mniej wiecej jedno nowa bulwe na rok, oczywiscie sa wyjatki. Takze czekaj cierpliwie, wiosna jest okresem rozwojowym, wiec moze sie cos pokaze, ale kwitnienie, niestety za rok.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Kamila

E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 10:03:18
..a co do nowych przyrostow, to pojawiaja sie przy tej "najswiezszej" bulwie, ale zostaw stara, ona jeszcze "wykarmi"dzieci, no i moze wnuki

Kamila

E-mail:  
Data: środa, 26 kwietnia 2006 14:22:48
Dzieki bardzo
miłego dnia
agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl