Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowa galeria - Fotografie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 28 kwietnia 2003 12:08:03

Chciałbym zaprosić wszystkich do nowej galerii Fotografie, dostępnej w sekcji Informacje ogólne. Zamieściłem tam 700 zdjęć obejmujących prawie wszystkie pozycje (z wyjątkiem zaledwie kilku gatunków) oferty Rosenheimera i nadchodzącej oferty Karge, jak również znacznej części oferty Oak Hill Gardens. Większość zdjęć (około 420??) pochodzi z dysku CD-ROM firmy Rosenheimer, 180 z witryny Oak Hill Gardens, kilka zdjęć jest moich własnych, a pozostałe pochodzą od różnych osób z całego świata (m. in. Dale Borders, Jay Phal, Wolfgang Wieser i kilka innych osób, które zgodziły się na publikację fotografii). Na ten moment zakres galerii obejmuje głównie ofertę handlową, bo takie były życzenia wielu osób, ale jest to tylko początkowa wersja minimum. Galeria będzie aktualizowana na bieżąco i docelowo ma za zadanie stanowić ogólne źródło informacji dla wszystkich skomputeryzowanych storczykowców.

Będę też dodawać tu wybrane zdjęcia z tych zamieszczanych w Galerii storczyków tropikalnych, która ma bardziej charakter autorski i jest uporządkowana chronologicznie, a nie alfabetycznie. Mam nadzieję, że żadna z osób przysyłających zdjęcia nie pogniewa się, że będą one w dwóch galeriach, a nie w jednej

Po otwarciu strony Fotografie wyświetlany jest indeks rodzajów, który powoduje wyświetlanie podglądów z miniaturami, ale klikając łącze "Wyświetl gatunki" można przejść do indeksu gatunków pozwalającego wyświetlać pojedyncze obrazy.

Życzę pożytecznego klikania

Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 kwietnia 2003 17:00:43
Witam,
można oglądać i marzyć.
Panie Jerzy, Stanhopea jest wpisana jako pozycja dwa razy, raz jako Stanhhopea.
Pozdrawiam i czekam na Vandy
Ewka

Data: poniedziałek, 28 kwietnia 2003 18:12:43
Dziękuję za uwagę - już poprawiłem.

Już w poprzedniej wiadomości chciałem zamieścić prośbę o dociekliwe oglądanie galerii, bo złożenie tego razem to olbrzymia ilość pracy. Samo przesortowanie zdjęć, zbudowanie hierarchii plików i zaprogramowanie stron PHP zabrało mi cztery dni mimo pomocy specjalistycznych programów. A to tylko część pracy, bez uwzględnienia załadowania całego systemu na serwer (dwa dni!!!) i całej korespondencji w kwestii uzyskania pozwoleń na zamieszczenie poszczególnych zdjęć. Piszę o tym, bo w nawale pracy na pewno przeoczyłem jakieś drobne szczegóły. Kilka błędów znalazłem sam i poprawiłem w trakcie, ale ewidentnie nie wszystkie.

A odnośnie marzenia - proszę sprawdzić w galerii moje (właśnie zrealizowane u Rosenheimera ) marzenie w postaci Bulbophyllum frostii. Zamieściłem aż trzy zdjęcia, bo roślina jest przepiękna (a jednocześnie łatwa w uprawie).

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 kwietnia 2003 20:52:55
Warto było marzyć , roślina piękna. Moje Bulbophyll'a (wyszła z tego piękna nazwa) tylko rosną i wcale nie myślą kwitnąć , pewnie robię coś nie tak.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2003 08:48:00
Witam,
moje marzenie o bulbophyllum frostii wkrótce się ziści, bo mam je gdzieś zamówione (nawet nie pamietam czy w OHG czy u Rosenheimera...).
Też nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam
Grażyna

Autor: Agnieszka Kaliniak
E-mail: agakal@poczta.onet.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2003 21:16:13
Witam ;-)

piękne, można oglądać i ogladać.
Przy okazji mam pytanie, czy Falek violacea borneo będzie ładnie rósł na południowym parapecie z innymi falkami, które mają się bardzo dobrze? gdzieś mignęła mi informacja że woli zacienione miejsca. Poza tym Panie Jerzy, w galerii jest piękny fioletowy falek ludemaniana var violacea, czy mozna go również nabyć?

...pozdrawiam ;-)
Agnieszka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2003 21:33:16
Witam,
ewidentnie trzeba jak najszybciej uruchomić współpracę z Piotrem Poznańskim w sprawie upraw poszczególnych gatunków!
Przeglądając dziś dość szczegółowo zdjęcia natrafiłam chyba na błąd. Jest mianowicie tetramica, a wydaje mi się, że powinno być tetramicra.
Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 30 kwietnia 2003 22:57:25
Pani Agnieszko, jeśli uprawia Pani z powodzeniem inne falenopsisy, to nie sądzę, że ten odbiega jakoś szczególnie w kwestii wymagań uprawowych. W storczykowej encyklopedii internetowej wszystkie falenopsisy mają taki sam symbol wymagań świetlnych - cień.

A ten Phal lueddemanniana var violacea nie jest dostępny i poza tym Dale Borders zmienił w międzyczasie opinię na temat klasyfikacji i teraz uważa go za krzyżówkę lueddemanniana x violacea, czyli Phalaenopsis Luedde-violacea. Ewidentnie będę musiał zmienić podpis. Zdjęcie zamieściłem bardziej, żeby pokazać zmienność tego gatunku, z którego i tak wydzielono w ostatnich latach kilka nowych gatunków, m. in. hieroglyphica, pulchra i pallens.

A tetramicra już poprawiłem, dzięki Grażyna.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl