Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co najpierw???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: sonia
E-mail:  
Data: niedziela, 2 marca 2008 21:04:44
witam
mam pewien problem niedawno wyjechalam na ferie i moich roslinek dogladal moj facet niestety! na moich roslinkach w ciagu dwoch tygodni zadomowily sie przedziorkipojawila sie takze choroba grzybowamusze zrobic oprysk i na jedno i na drugie !tylko nie wiem co pierwsze zastosowac!czy pozbyc sie przedziorkow ktore moga rozniesc chorobsko na inne rosliny!czy rozpoczac od leczenia chorobskamam w domku biosept biochikol topsin a na przedziorka mam polysect .....z tego co wyczytalam na forach wszystkie trzy byly zalecane na takie zmiany jakie sa na moim zygopetalum !encyclia i brassia tez cos podlapala!reszta narazie czysta bede obserwowac!u nich pozbede sie robactwaoczywiscie przestawilam juz te chorowitki!ale co z nimi?boje sie ,ze strasznie ucierpia od tych zabiegowporadzcie co zastosowac i w jakich odstepach czasu by nie popalic roslinekdwa tyg temu wszystkie moje storczyki byly psikane biochikolem w niskim stezeniu tak zapobiegawczo!!!zakupilam niedawno takze asahi sl!tak na wszelki wypadek moze to je troszke" postawi na nogi"po tym wszystkim

czekam na wasze rady a poki co usune najgorzej wygladajace, zinfekowane listki

Autor: ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 11:56:21
Na przedziorki ja najczesciej stosuje sanmite 20 WP. Natomiast na choroby grzybowe jedna z najlepszych mieszanek jest rovral flo + proplant. Łączy sie te dwa preparaty 1.5 ml+1.5 ml/1 l wody + 2 ml ludwika. Proponowałabym zaczac jednak od przedziorków i spryskac wszystkie rosliny. Przerwa powinna wynosić przynajmniej 7 dni między opryskami ale jesli roslina jest w bardzo zlym stanie to proponuję zrobić opysk po 2 dniach.

Autor: ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 12:01:39
Na przedziorki moze byc tez Magus 200 SC( wiem ze mozna go kupic w malych ilosciach ale nie wiem jak dziala na storczyki wiec najlepiej zrobic probe i popryskac 1 lisc i sprawdzic czy nic sie nie dzieje)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl