Autor: |
Julia |
E-mail: |
czubkowna@gmail.com |
Data: |
sobota, 23 września 2023 18:03:30 |
A mi się robi niedobrze ilekroć czytam wpisy w takim tonie jak p. Macieja i p. Marty... 
Po co w ogóle odpowiadać skoro nawet nie chce się pomóc. Naprawdę KAŻDY, ale to każdy z nas był kiedyś początkującym w tym hobby. Zadawać pytania, prosić o rady, ale też szukać odpowiedzi na własną rękę to święte prawo początkujących.
Macie Państwo ogromną wiedzę i doświadczenie w uprawie storczyków - i botanicznych i hybryd! Jednak zamiast się nią dzielić zbyt często znajdzie się na tym forum ten dyżurny belfer, co woli dać prztyczka w nos co drugiemu nowemu forumowiczowi.
Czego się uczy taka osoba w takiej sytuacji? Na pewno nie tego, że forum orchidarium.pl to przyjazna przestrzeń do szukania pomocy. I że jeśli chcesz w ogóle myśleć o uprawie tych pięknych roślin to musisz najpierw pochłonąć minimum parę tomiszczy o epifitach ...Ludzie.
Zaglądam na to forum sporadycznie od 2016 r. i zawsze mnie smucą takie wpisy Zniechęcona takimi zachowaniami zaczęłam szukać innych miejsc w Internecie gdzie można uzyskać fachową pomoc. Z moich obserwacji wynika, że zagraniczne fora mają dużo więcej otwartości na "świeżą krew" w hobby.
|
|
|