Wiesz wydaje mi się że to raczej normalna jego wielkość - zdjęcia mało wyraźne ale zobacz sama : http://www.fan-bo.org/germofan/imagenes/Proyectos/
roślinkę musiałaś kupić jako małą dorastającą siewkę - swoją drogą gratuluję rośliny jest przepiękna.
Lepiej się pochwal leptotesem bo to jest dla mnie ewenement - bo tej wielkości nie widziałam nigdzie.
pozdrawiam
beata
przyrost dla mnie dziwny bo skok w wielkości jest duży. To oncidium jest mało popularne w necie. Kupiłam bo miało ciekawe, owłosione korzenie i inny pokrój rośliny. Nic o nim nie wiedziałam i nie wiem .
Ale Anna też ma, więc może coś wie i napisze o nim. Moze jakieś cenne uwagi, mam swoje od niedawna. Kwitło u Ciebie Aniu.
Leptotesa uwieczniłam i wygląda tak;
Nie bardzo wyszło. Bulwa i mięsisty liść jest znacznie większa.
W ogrodzie moja forsycja ma liście, grube napęczniałe pąki kwiatowe i kwitnie.
Wymyśliłam, że są to jakieś anomalia .
to jest dopiero dla mnie zaskakujące - gdyby nie to że ma fiszkę i kwitło to po długości liścia powiedziałabym że jest to brassavola nodosa a nie leptotes.
Ewa to jest fantastyczne - gratuluję.
pozdrawiam
beata
Onc. stacyi mam drugi rok. Moja roślina jest jeszcze dość mała, i nie mam pojęcia kiedy zdecyduje się zakwitnąć? Trzymam ją w orchidarium - ma dużo wilgoci, ciepło i widno. Rośnie w małym plastikowym koszyku / takim jak Vandy/, wyłożonym sphagnum.
Informacji o niej jest rzeczywiście mało. Oprócz tych ,strzępków' w internecie, jest trochę w encyklopedii : The Illustrated Encyclopedia of Orchids, wyd. w USA.
Ania
Natomiast jeżeli chodzi o anomalia, to kwitną ...rododendrony
Słońce im sprzyja.
Ania
P.S. Ewo, pamiętam, że w Berlinie kupiłaś Dendr. wallisii. Ciekawa jestem, jak u Ciebie sprawuje się ten storczyk ?
Ja też go kupiłam - u mnie dobrze rośnie, ale nie zakwitł.
Witaj ,
tak masz dobrą pamieć kupiłam w Berlinie to australijskie Dendr. wallisii. Rośnie bardzo dobrze, podwoiło ilość bulw ale nie kwitło. Bardzo długo nic się nie działo, teraz jest dużo korzeni i bulw. Zastanawiam się dlaczego zostało posadzone do koszyka jak vanda ?
Onc. stacyi, poszukałam troszkę dzisiaj w necie i jeżeli ono ma być takie duuuuuuuuże i mieć tyyyyyyyle kwiatów to chyba czeka mnie przeprowadzka. Albo one (rośliny) albo ja .
Pozdrawiam
ewka
ale zawsze można podzielić.
Jak tylko stanie orchidarium u Ciebie, masz jak w banku , tylko powinno być bardzo wysokie takie powyżej 2 metrów , i podzielimy.
Żartujesz? powyżej 2 metrów ? gdzie to wyczytałaś? na tych zdjęciach co wynalazłam aż takie długie nie było.
A jak z temperaturą do jakich należy do ciepłych, umiarkowanych czy zimnych?
nigdzie o tym nie znalazłam - chyba za słabo szukałam - gdybyś podesłała jakieś linki to byłabym wdzięczna.
baeta