Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zakwitło mi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: piątek, 7 kwietnia 2006 18:12:13
Zadowolony jestem bardzo bo kupiona w zeszłym roku u Tomaszewskiego hybryda katlei zakwitła ponownie w tym roku. Niestety nie wiem co to za odmiana. Katleja jest jednoliściowa. Psb mają po ok 20 cm długości a liście ponad 30cm

kwitnie także sabotek. Bardzo ciemny. Szukałem w necie i zbliżony jest wyglądem do odm. Black Jack

Może ktoś wie dokładnie co to jest. Kupowałem latem ub. roku z kwiatem. Teraz kwitnie jeden kwiat a drugi jest w pąku. Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji odmian

Autor: D.I.
E-mail:  
Data: piątek, 7 kwietnia 2006 20:44:52
Czy to nie jest Horace Maxima??? Pan Rafał uprawia podobne w swojej szklarni u "Tomaszewskiego". Ja też mama podobną , z tego samego żródła. Jest niesamowicie piękna. Ja swoją kupiłam kwitnącą w grudniu i dopiero teraz chyba rusza oczko. Ciekawi mnie w jakich warunkach u pana było jej tak dobrze.
Gratuluję i pozdrowiam. Danuta

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: poniedziałek, 10 kwietnia 2006 18:20:00
Ja uważam że wcale nie było jej dobrze. wschodnie ale ciemne okno i przez całą zimę ok. 17 - 19 *C

Autor: Beata B.
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: wtorek, 18 kwietnia 2006 17:44:27

Moje catleje mieszkają u mnie 1,5 roku. Jedna właśnie tak kwitnie aż 4 kwiatami. Razem z nią w doniczce rośnie paprotka i malutka wanilia.

Druga sprawia mi trochę kłopotów. Martwi mnie czerniejąca osłona na psełdobulwie

Proszę o rady jak się tego pozbyć i czy bardzo się mam martwić

Autor: Beata
Data: niedziela, 17 listopada 2019 00:53:28
Witam po kilku latach. Postanowiłam odświeżyć ten artykuł, ponieważ szukam kwitnącej na biało rośliny z tej wyprzedaży. Nadal posiadam swoją i nie zdawałam sobie sprawy, że to już tyle lat. Jak policzyłam to od 2004 r. minęło całe 15 wiosen, przeżyła wszystkie inne rośliny- nazywam ją 'Cattleya Pancerna' kwiaty z wiosny tego roku(20190) Wanilia rosnąca razem miała ok. 5 m. też zakwitła.

Autor: Marek
E-mail:  
Data: niedziela, 17 listopada 2019 06:58:06
Nasze trafiły dawno temu do Łańcuta. Ale ostatnio na stronie Schwertera widziałem coś podobnego - Rlc White Diamond

Autor: Beata
Data: niedziela, 17 listopada 2019 09:21:37
Do Łańcuta trafiła też i część mojej kolekcji, ale przyznam się, że liczyłam na wymianę właśnie z tych od Pana Tomaszewskiego -- tak z sentymentu
Dziękuję za namiary, pewnie i tak finalnie tam się udam. Pozdrawiam serdecznie.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 17 listopada 2019 17:49:24
Ciemniejącą pochewką nie martw się. Najprawdopodobniej usycha. Ważne aby psb była zielona. Katleja powtarzająca kwitnienie to cenny nabytek. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl