Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę o identyfikację.
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 28 lipca 2010 21:47:55
Witam uprzejmie,
Pani Mario, w odpowiedzi Grażyny na pytanie pana Tomasza o "sesję storczykowo-fotograficzną" jest przecież 100% prawdy Ja sam nie umiem, nie chce mi się robić takich zdjęć, więc jeśli wysyłam, to byle-jakie, nikt mnie nigdy nie zrugał. Natomiast przyznaje się, że wysyłając coś nowego do Galerii sam Grażynę proszę, czy może na przykład coś zrobić z tłem, które było w naturze czarne, ale mi wychodzi niebieskie, itd. itp., mnóstwo usterek mnie jako fotografa, są poprawiane

Co do prezentacji, to wprawdzie zawsze uważałem, że warto udzielać się raczej w Galerii, niż prezentować, ale aż z ciekawości zerknąłem do archiwalnych postów z grupy Prezentacje i widzę, że jest tak, jak to czułem, znaczy lepiej Rocznie tyle samo prezentacji, udział w nich Grażyny jakby mniejszy, znacznie mniejszy Sandry Znaczy są nowi prezenterzy

Jeszcze powiem, że z pozycji uprawiacza w 99% dwóch rodzajów - Coelogyne i Chiloschista, kolejne lata są nudne - coś kwitnie, co już kwitło, nawet się nie chce aparatu z szuflady wyjąć. Nowe gatunki, to rzadko jakoś chcą zakwitnąć, stąd mniejsza aktywność.
Pzdr Jurek

Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 10:17:46
Witam,

Panie Piotrze, jeśli to możliwe, proszę o zajrzenie w książki i spawdzenie czy to faktycznie Flickingeria rhipidoloba. Ja niestety nie posiadam takowych, a chciałbym dołożyć swoją cegiełkę do działu Prezentacje.

Pozdrawiam i czekam
Tomek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 11:03:22
Witam,

Flickingeria rhipidoloba
według moich danych ma bardzo mocno rozbudowaną warżkę po stronie wenętrznej a petale i sepale w bordo kropki o różnej wielkości. Warżka w stosunku do płatków (na foto) jest większa od nich i posiada wiele wyrostków, wypustków i pofałdowań.

Pana roślina na zdjęciach podobna jest (na foto) do;
Flickingeria xantholeuca
tylko ta ma wyraźnie kremową/żółtą wargę na końcu.

Chyba trzeba porównywać jeszcze długość i grubość bulwy a może nawet zwracać uwagę na te żeberka brązowe na bulwie.
Trudno znaleźć, jest mało zdjęć i informacji. Niektóre mogą myć błędne.

Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 12:21:23
Ewa xantholeuca - raczej nie, w tym gatunku kwiat wyrasta od spodniej czesci liscia tu jest na wierzchu, i za duze roznice w kwiatku rowniez... zajrze moze do Dendrobiums (Howard P. Wood) - tam chyba ma rozdzil o nich, i moze jeszcze w paru innych ksiazkach, no ale tak przydaloby sie rozlozyc kwiat na czesci pierwsze obfotografowac i pomierzyc... wiec teraz mozemy raczej tylko gdybac...

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 13:11:29
Ach ta wieczna ceikawosc, i oczywiscie siedze w pracy i przegladam moje ulubuione zrodla online, wiec chyba tym razem prawie dam sobie cos obciac ze bedzie to Flickingeria insularis:

http://orchid.unibas.ch/phpMyHerbarium/605559/1/Flickingeria/insularis/Seidenfaden_Gunnar/specimen.php

http://orchid.unibas.ch/phpMyHerbarium/605558/1/Flickingeria/insularis/Seidenfaden_Gunnar/specimen.php

Oczywiscie dzika roslina odbiega od hodowlanej nawodnionej zdrowej, ale mysle ze tu juz porównanie kwiatka nawet na tak odleglych zdjeciach (mozna je powiekszyc klikajac na nie) daje nam identyczny obraz z prezentowana.

pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 13:15:17
Ale szukanie staje się ciekawe.

pozdrawiam
ewka

Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 13:38:07
Witam,

Dzięki bardzo za zainteresowanie.
Tak to chyba to, lecz dla laika (jakim się czuję w dziedzinie storczyków) już Flickingeria rhipidoloba była tym kwiatem, którym posiadam.
Jeśli jest taka potrzeba to bardzo chętnie pomierzę i zrobię dodatkowe fotki.
Proszę tylko o wytyczne - co pomierzyć i sfotografować.

Pozdrawiam
Tomek

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl