Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Moje orchidarium
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 20:16:14

Data: czwartek, 18 maja 2006 20:20:07

Autor: Basia
E-mail:  
Data: czwartek, 18 maja 2006 21:25:18
Panie Rafale, widzę, że domek zaczyna sie zazieleniać. Ja prace nad swoim zaczynam w czerwcu, bo nie było łatwym znaleźć wykonawcę. Pozdrawiam Basia

Data: czwartek, 18 maja 2006 21:39:25
Dziękuję Pani Basiu, rzezczywiście, pomalutku staram się zapełnić orchidarium roślinkami, ale wybór jest tak duży ... Ostatnio zagospodarowałem oczko wodne, wcześniej było puste i strasznie nudne. W zeszłą sobotę na wystawie w Krakowie kupiłem roślinki wodne.
Pozdrawiam, Rafał

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 21:48:04
Panie Rafale,
jestem pod wrażeniem Pana umiejętności. Wszystko tak dobrze zaplanowane i estetycznie wykonane.Gratuluję !
Życzę wielu sukcesów w uprawie storczyków - i nie tylko - widzę, że jest Pan milosnikiem i Tillandsii i roslin wodnych.
Pozdrawiam.Ania

Data: czwartek, 18 maja 2006 21:52:25
Ślicznie dziękuję Pani Aniu, faktycznie w oczku są pistia wodna i hiacynt wodny, mam nadzieję, że wkrótce zakwitnie Jak na raziewodne roślinki rosną jak oszalałe, nawet pistia wydaje się, że zakwitła.

Pozdrawiam, Rafał

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 22:18:20
Też gratuluję. Śliczne miejsce dla ekspozycji roślin. Niezależność od słońca i na pewno piękny element (mebel) dekoracyjny w mieszkaniu. Wspaniale można odpocząć po pracy w pochmurne dni. Z pewnością większość "chorych" na miłość do pięknych kwiatków chciałaby mieć jeszcze takie przestrzenie do wykorzystania na nowe zakupy. Niestety szybko się te zapełniają... Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 23:22:13
No, no, no. Brawo, brawo, brawo. Trosecke zazdrosce. Gratuluję. Fiu, fiu.
Łukasz

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 23:40:24
A mam jeszcze pytanie. Co to za rura wchodzi po boku do Pana orchidarium. Czyżby to była wentylacja? Proszę dokładnie opisać co to jest
Łukasz

Data: piątek, 19 maja 2006 11:54:20
Panie Łukaszu, ta rura to małe wspomaganie w nocy kiedy trzeba obniżyć temperature. W prawdzie nie jest to az takie konieczne, ale jeszcze o kilka stopni jestem w stanie obniżyć temperaturę bez zmiany wilgotności. Tylko czasami tego używam. Drugi koniec rury ląduje wtedy za oknem

Data: niedziela, 23 lipca 2006 20:34:11
W końcu zakwitł mój aerangis bilboa Czekałem ponad rok, ale w końcu sie doczekałem

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 21:13:06
Teraz to już zaczynam zazdrościć, nie tylko domku, ale i aerangisa. Gratuluję. Prosze powiedzieć, czy bardzo daje się zauwazyć zmianę na lepsze w wyglądzie i zdrowiu roślinek ? Pozdrawiam Basia

Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 21:33:12
Witam serdecznie Pani Basiu. Budując swoje orchidarium nie miałem żadnego doświadczenia w tym temacie, przeczytałem jedynie artykuł o orchidarium Pana Jerzego Dziedzica, ale myślę, że rośliny dobrze się czują w domku, który dla nich zbudowałem Phalaenopsisy co przekwitną, puszczają nowe łodygi, aerangis distincta wypuścił łodygę kwiatową, a bulbophyllum frosti też ruszył z miejsca i chyba zakwita; a już myślałem, że jest sztuczny Mój phal. philipinese kwitł około 5 miesięcy na jednej łodydze, czy to normalne?...

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: wtorek, 25 lipca 2006 17:28:27
Panie Rafale, w takim domku widocznie normalnymi są tak długie i obfite kwitnienia. Ile wentylatorków zainstalował Pan w orchidarium?

Autor: Małgorzata D.
E-mail: gogi4@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 20:25:13
Panie Rafale szczerze gratuluję! Również chciałabym posiadać takie cacko by móc rozpieszczać moje maluszki. Proszę podać (jeśli to nie tajemnica) przybliżony koszt wykonania tego orchidarium.

Data: wtorek, 25 lipca 2006 23:54:18
Witam ponownie W orchidarium mam obecnie zainstalowane 2 wiatraczki, ale łącznie może ich być aż 6. Natomiast co do kosztów mojego orchidarium to mogę jedynie napisać ile ja wydałem na materiały; myślę, że około 1500 zł, przy czym niektóre elementy już posiadałem np. świetlówki ze starych lamp jak również wszystko wykonałem sam więc odpadają koszty prac Sama przednia szyba kosztowała 170 zł, ale posiada folię w środku na wypadek stłuczenia; nie rozsypie się na kawałki.

Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 20:50:29
Nowe zdjęcia specjalnie dla Pani Patrycji
Niestety niewiele zmieniło się to moje orchidarium, może trochę mniej kwiatów. Aerangis Bilboa, dopiero co przekwitł, ale już wypuścił nową łodygę kwiatową i wkrótce zakwitnie. Po wystawie w Krakowie, na którą się wybieram pewnie coś się zmieni na lepsze oczywiście Nadal poszukuję odpowiedniego pnia epifitowego i mam nadzieje, że w końcu cos znajdę.
Pozdrawiam wszystkich, Rafał

Autor: patib
E-mail: patib2@gazeta.pl
Data: środa, 23 sierpnia 2006 17:30:48
Aerangisa ma Pan prześlicznego, a biały falek bardzo wytrwale kwitnie.
Co do pnia dla epifitów to w zależności ile Pan chce na to wydać mogę podać namiar na maila. Ja zamówiłam w tym miejscu skonstruowanie zaprojektowanego przeze mnie drzewka epifitowego o wys ok.90 cm, długość największego konara 70 cm.

Data: środa, 23 sierpnia 2006 19:53:40
Witam ponownie.
Bardzo chętnie skorzystam z propozycji Pani Patrycjo. Prosze mi podać maila, a może ma Pani jakieś zdjęcia swojego drzewka

Pozdrawiam, Rafał

Autor: patib
E-mail:  
Data: piątek, 1 września 2006 19:44:08
Na Pana życzenie zamieszczam zdjęcia mojej małej dżungli

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl