Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Moje orchidarium
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4  5    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: sobota, 2 września 2006 09:08:25
Witam wszystkich serdecznie.
Dziękuję za zdjęcia Pani Patrycjo, bardzo mi się podoba Pani orchidarium naprawdę przypomina dżunglę. Ładnie prozentują się rośliny w doniczkach z dębu korkowego, mam nadzieję sobie takie sprawić na wystawie w Krakowie. Interesuje mnie jakiego podłoża Pani użyła do wypełnienia przestrzeni pomiędzy doniczkami stojącymi na dnie orchidarium? A może rośliny są posadzone tylko w podłożu, bez doniczek? Naprzwdę bardzo ciekawie to wszystko wygląda, gratuluję :-) Do zobaczenia na wystawie w Krakowie...

Pozdrawiam, Rafał

Autor: patib
E-mail:  
Data: sobota, 2 września 2006 12:58:11
Roślinki są posadzone bez doniczek, na spodzie orchidarium nasypane jest ok20 cm keramzytu, a na nim podłoże od Pana Manuela z Orchidsklepiku, dla mnie to najlepsze podłoże, bardzo trwałe. Chcę jeszcze kupić duży kawał kory dębu korkowego i zrobić mały podkop w podłożu, żeby był większy dostęp powietrza. Ja się wybieram na wystawę w Warszawie i będę polować na aerangis bilboa
Mam jeszcze pytanie, czy podgrzewa Pan orchidarium jakimś kabelkiem, czy też ma Pan optymalne warunki?

Data: sobota, 2 września 2006 14:29:24
Witam ponownie :-)
Nie mam ogrzewania orchidarium, powietrze jest ogrzewane przez świetlówki i tak się składa, że akurat we właściwym zakresie dla moich roślin. No może w te upały było trochę za gorąco, ale wtedy poprostu częściej zraszałem roślinki.

Pozdrawiam, Rafał

Data: sobota, 7 października 2006 14:29:45
Witam wszystkich serdecznie Mój aerangis bilboa znów zakwitł na kolejnej łodydze, to zdjęcie zrobiłem dzień po zakwitnięciu, więc jeszcze trochę się na niego napatrzę Drugie zdjęcie to mój nowy nabytek, kupiony na wystawie w Krakowie. Niedługo zamierzam umieścić w orchidarium pień epifitowy.
Pozdrawiam wszystkich, Rafał

Data: sobota, 7 października 2006 17:21:44
A tu jeszcze jeden kwiatuszek, moja chrześnica Marlenka. Niestety nie mogę jej zamknąć w orchidarium, już w poniedziałek wraca do Kanady

Autor: Monia
E-mail: monika@antas.pl
Data: środa, 10 stycznia 2007 23:29:24
Gratuluję, Panie Rafale, talentu i wspaniałego orchidarium. Z przyjemnością obejrzałam sobie wszystkie zdjęcia. Po malutku przymierzam się do urządzania ogrodu zimowego, gdzie chciałabym umieścić pień na epifity i jakiś sączący się po kamieniach strumyczek . Szukam więc wszędzie pomysłów i inspiracji. Póki co to posiadam na razie tylko jednego falka ale aż trzy sztuki kwiatków z gatunku ziół (a właściwie niezłych ziółek), których, podobnie jak Pańskiej Marlenki, nie da się zamknąć w orchidarium... (a tak by się czasem chciało... ).
Pozdrawiam serdecznie.

Data: sobota, 20 stycznia 2007 19:44:15
Dziękuję bardzo za miłe słowa Pani Moniko Nie wim czy Pani zauważyła, ale w moim orchidarium jest oczko wodne z małą fontanną, myślę, że mogła by Pani wykorzystać taką małą pompkę do zbudowania swojego strumyka. Widziałem również w sklepach zoologicznych gotowe źródełka, bardzo ładne, ale moim zdaniem trochę drogie bo za ponad 100 zł. Ja swoją pompkę kupiłem za 25 zł w sklepie ogrodniczym. Wystarczyło by ją tylko zabudować w formie skały. Prosze do mnie napisać na adres mailowy a podeślę kilka ślicznych rozwiązań takiego strumyka.

Pozdrawiam, Rafał

Data: sobota, 20 stycznia 2007 19:53:17
Witam serdecznie,
Chciałbym przedstawić moją dawną wizję orchidarium Kto wie, może kiedyś takie zbuduję... Na razie to tylko rsunek i projekt w mojej głowie :-)

Autor: izuni@op.pl
E-mail: izuni@op.pl
Data: niedziela, 28 stycznia 2007 18:39:59
Panie Rafale pańskie orchidarium jest piękne!Czy mógłby Pan napisać wskazówki dla mnie jak zrobić podobne gdyż chciałabym dać taką willę moim kwiatuszkom.Będę wdzięczna za podanie wymiarów i wszystkich urządzeń zastosowanych w orchidarium,czekam na wiadomość na mojego maila.Iza.

Data: poniedziałek, 29 stycznia 2007 17:48:19
Witam serdecznie Pani Izabelo :-) Nie wiem dokładnie o jakie wymiary Pani chodzi, ponieważ wymiary orchidarium są podane na początku mojej stronki Prosze napisać, co Panią dokładnie interesuje, a chętnie pomogę.

Pozdrawiam, Rafał

Autor: Marta
E-mail: martagorak@o2.pl
Data: poniedziałek, 5 marca 2007 16:40:08
Witam Panie Rafale, bardzo cenię ludzi z pasją,a Pana zainteresowanie jest godne podziwu.Pańskie orchidarium jest piękne! Zazdroszczę takiej pasji to zainteresowanie wymaga wkładu dużej pracy i cierpliwości, ale efekt jest naprawdę imponujący.Pozdrawiam i życzę dalszych osiągnięć w uprawie storczyków.

Data: czwartek, 18 października 2007 17:15:39
Kilka nowych zdjęć mojego orchidarium. Troszeczkę zmodernizowane i nadal obsadzane roślinkami...

Data: niedziela, 6 stycznia 2008 16:39:06
Witam wszystkich serdecznie. Tylko kilka zdjęć. Nie ma to jak wiosna na parapecie kiedy za oknem zimno i ponuro. Pozdrawiam, Rafał

Data: niedziela, 24 lutego 2008 09:12:11

Autor: Beata
E-mail: jaqub99@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 24 lutego 2008 10:38:22
No no !!!!! , dolaczam sie do grona podziwiajacych pana orchidarium i "zarazonych" storczykami, rewelacja!!!!!
Mam male pytanko: co z tym pniem? byl i nie ma??
pozdr B

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 lutego 2008 09:10:12
Panie Rafale, zadam niedyskretne pytanie: jaki jest mniej więcej koszt budowy takiego orchidarium? Mam małego synka, więc narazie moje orchidarium pozostaje w strefie marzeń (chyba że byłoby ze szkła pancernego), ale chciałabym się dowiedzieć czy w ogóle stać mnie na takie marzenia.

Autor: ania
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 lutego 2008 09:55:03
Witam
tak prawde mówiąc to coraz mniej w tym "orchidarium" widac roslin, albo ja nie dowidzę :-)

Data: piątek, 29 lutego 2008 10:48:47
Witam!
Pnia rzeczywiście nie ma, ponieważ trochę źle go przygotowałem i musiałem się z nim pożegnać.

Pani Moniko, nie jestem w stanie dokładnie odpowiedzieć na Pani pytanie, ale myślę,że budując orchidarium 2 lata temu jego koszt nie przekroczył 2,500 zł. Oczywiście można było je zrobić trochę taniej (teraz wiele rzeczy zrobiłbym trochę inaczej obniżając tym samym koszty).

Pani Aniu, to prawda, roślin jest trochę mniej, ponieważ wszystkie storczyki w doniczkach obecnie znajdują się na parapecie przy oknie. Ostatnio niestety nie mam czasu zająć się zagospodarowaniem orchidarium, ale na wiosnę może mi się uda :-) Przyznam szczerze, że nie mam też pomysłu na urządzenie wnętrza :-( Od czasu do czasu tylko coś w nim zmieniam. A może ktoś z Państwa coś mi poleci? Może Pani Ania? ;-)?

Data: sobota, 9 sierpnia 2008 17:13:53
Kilka zdjęć...

Data: niedziela, 5 kwietnia 2009 19:22:45

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4  5    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl