Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Moje orchidarium
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 5    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: niedziela, 5 kwietnia 2009 19:34:44
Witam serdecznie,
Trochę modernizuję swoje orchidarium, a mianowicie zainstalowałem system do zamgławiania i staram się naprawić największy błąd jaki popełniłem przy projektowaniu. Muszę koniecznie oddzielić lampę od orchidarium bo jest za gorąco Mam nadzieję, że się uda i obniże tempereturę o kilka stopni. Teraz dochodzi nawet do 30 stopni, a to chyba trochę za dużo. Proszę o opinię na ten temat.

Pozdrawiam, Rafał

Data: środa, 20 maja 2009 19:41:57
Witam, zainstalowałem system zamgławiaczy ze sklepu gady-gady z Krakowa, bardzo fajnie działa Sterowanie z programatora czasowego, ustawiłem zamgławianie co 10 minut na 5 sekund co pozwala utrzymać stałą wysoką wilgotność na poziomie ponad 80 %. No i kilka zdjęć nowych nabytków z Łańcuta od Pani Danuty

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 20 maja 2009 20:55:28
Też mam ten zraszacz 4 dyszowy z gadów i niestety musiałam po 6 mies. wymienić pompkę - można ją załaczać na max 3min( nie wiedziałam i chodziła dłużej przez co się spaliła) Zastanawiam się tylko nad tym czy to nie za często to zraszanie. W moim orchi. wilgotność 70 - 80 % utrzymuje się w zasadzie cały czas. Zamgławianie - obecnie z nawilżacza pokojowego stosuję co drugi dzień przez ok. 1 - 2 godz.
Ciekawa jestem jaki ma Pan system wentylacji?

Data: czwartek, 21 maja 2009 16:32:48
Witam Pani Małgorzato. Być może to trochę za często, ale w moim przypadku się sprawdza. Sam bym pewnie na to nie wpadł, ale podglądnąłem to w storczykarni w Łańcucie. Tam co chwilę włanczały się zamgławiacze na kilka sekund Cały mój system wentylacji to 3 wiatraczki komputerowe, takie za 25 zł. są bardzo ciche i i obracają się dosyć wolno; moim zdaniem w sam raz.
Pozdrawiam, Rafał.

Data: czwartek, 21 maja 2009 21:32:09
hmmm no właśnie ja też mam trzy wiatraczki (ale buczą bardzo głośno) i mam wrażenie, że dwa wieją dość słabo, natomiast trzeci wieje mocniej, ale za to ryczy jak śmigło od samolotu Zastanwiam się czy nie wymienić ich na te które oferuje pan Jerzy w sklepie orchidarium? Teraz jak podłączę nową pompę do zraszacza będę musiała ustawić zraszanie na ok. 1 min. i zastanwiam się tylko z jaką częstotliwością to zrobić?
Jeszcze jedno pytanie ilu dyszowy ma PAn ten zraszacz?

Data: piątek, 22 maja 2009 12:09:28
Ja mam 3 dysze; pewnie to trochę mało, ale póki co wystarcza. Głośne wiatraczki są naprawdę uciążliwe, wiem coś o tym, bo wymieniłem wszystkie poprzednie. Jak już pisałem ja mam takie ze sklepu komputerowego; ich symbol AF8025L. Są bardzo ciche i mają tylko 1500 obrotów na minutę. Jestem z nich naprawdę zadowolony, dlatego polecam. Może umieściłaby Pani jakieś zdjęcie swojego orchidarium, chętnie obejrzę

Data: piątek, 22 maja 2009 19:02:39
Muszę w takim razie pomyśleć nad zmianą tych wiatraków...
Panie Rafale nie mam w tej chwili aktualnych zdjęć, ale prezentowałam je kiedyś w wątku:

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=21465&pg=1

Data: sobota, 23 maja 2009 22:08:18
No, no, bardzo ładne orchidarium dziękuję za link i pozdrawiam...

Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: czwartek, 6 sierpnia 2009 22:02:22
dorzucam coś mojego koszt pierwotnie 1500zł (gablota 1,2x1x0,6m -460zł, oświetlenie 320zł,pompka 35zł-wysokociśnieniowa w serwisie agd, wężyk Castorama-Gardena 4mm, złączki zraszacze itp ok 100zł, wraz z korkiem mchem rurami korkowymi ok 300zł, druty, żyłki uchwyty-50zł, siatka dla ptaków 60zł, dodatkowo filtr do akwarium 140zł, no a potem ... już tylko więcej roślinki to jednak spory wydatek, za to często trafiam na fajne rozwiązania np. drewniane kostki w netto po obniżonej cenie 3zł szt. fajnie wyglądają

jedynym problemem jest....brak miejsca ... moja kolekcja za szybko się rozrasta, a drobnicy z uwagi na temperaturę nie wrzucę do szklarni bo tam zimą spada temperatura poniżej 10 stopni czasami nawet duuużo poniżej

Autor: Łukasz
E-mail: aavada@interia.pl
Data: sobota, 8 sierpnia 2009 03:56:18
witam
Rafale czy mogę wiedzieć w jakiej miejscowości mieszkasz, jeśli to nie tajemnica?

Data: czwartek, 13 sierpnia 2009 15:50:54
Witam,

To nie tajemnica, mieszkam w Mielcu.
Pozdrawiam, Rafał

Data: czwartek, 13 sierpnia 2009 15:53:30
Pani Barbaro, prawdziwa dżungla Tak naprawdę to to się liczy, a nie sam sprzęt. Niestety mnie nie udało się takiej stworzyć. Widać w tym wzgledzie brakuje mi talentu Pozdrawiam, Rafał

E-mail:  
Data: piątek, 14 sierpnia 2009 09:04:33
Nie ma się co zniechecać Na takowy zarost potrzeba i czasu i pieniędzy. A i bez strat się u mnie nie obyło. Pozazdrościć zaś Panie Rafale mogę Panu staranności i sposobu wykonania Pańskiej gablotki. Moja niestety to chałupnicza choć nie domowa robota. Mam wieczny problem z szybą ciężko ją domyć. Reszta jakoś się sprawdza. Od kiedy rozrosły się paprocie dużo lepiej rośnie się storczykom polecam więc wprowadzenie ich jako przedplon dla orchidei. To samo przez przypadek wyszło mi w szklarni z 3 koktajlowymi pomidorkami które zarosły całą szklarnie (szumnie nazwane 3x4m przydomowego szkła jednak storczyki które "stały" ruszyły pełną parą i zaczęły kwitnąć - moje pierwsze w życiu kwitnienie stanhopei tigriny-coś niesamowitego. Naturalna pomidorowa dżungla spowodowała gwałtowne szaleństwo u katlei których w mojej szklarni jest większość - najbardziej je lubie, ale zakwitła też kupiona z odzysku wanda no i dzbaneczniki przy tym mikroklimacie zaczęły formować dzbanki. Polecam więc jakiś buszowaty przedplon, który później na przełomie pół roku powoli usuwałam, zresztą robie to nadal. Moje orchidarium założyłam 4 grudnia ubiegłego roku jako prezencik imieninowy więc nie ma jeszcze roku a już brakuje mi w nim miejsca
Widziałam wyżej jakiś post odnośnie pompki ja z powodzeniem stosuje pomkę z serwisu agd za 25zł do ekspresu ciśnieniowego. Co do zraszaczy to stale coś zmieniam. Zauważyłam że najlepiej jak są na małych wysięgnikach i w trakcie zraszania reguluje sobie wężykiem i kolankiem gdzie tak naprawdę w danym momencie powinnam dostarczyć więcej a gdzie mniej wody Oczywiście jak to z szewcami bywa sterownik wilgotności i temperatury akwaryjny leży od stycznia i nie ma kiedy go zamontować
Pozdrawiam wszystkich orchidomaniaków

Data: piątek, 14 sierpnia 2009 12:31:40
Witam, ciekawe jest to co Pani pisze muszę pomyśleć o czymś takim. Teraz na jesień będe miał więcej czasu na rozmyślania bo obecnie to czasu starcza mi tylko na podlewanie roslinek. Pozdrawiam Rafał

E-mail:  
Data: piątek, 14 sierpnia 2009 13:47:27
zauważyłam, że niektóre phalenopsisy poprzebijały korzeniami 4cm korek na wylot, natomiast nie dobierają się do paproci drzewiastej służącej za podkład dla niektórych storczyków

Data: poniedziałek, 2 listopada 2009 12:36:30
Witam serdecznie. Osoby zainteresowane kupnem mojego orchidarium prosze o kontakt na podanego maila.

Pozdrawiam, Rafał

Data: poniedziałek, 2 listopada 2009 16:00:25
poproszę o kontakt w sprawie wyceny 500200344 jeśli nie jest sprzedane chętnie dokupie drugie w pierwszym brakuje mi miejsca

Data: sobota, 7 listopada 2009 07:11:33
dla wszystkich którzy chcą wiedzieć jak stworzyć cudeńka
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=fr&u=http://pelu.unblog.fr/&prev=/search%3Fq%3Dpelu.unblog.fr%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoftl:IE-ContextMenu%26rlz%3D1I7SUNA_en&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhiNT-
_bNWFiFJf89bk9EvhK67QOdw

Data: sobota, 7 listopada 2009 10:40:12
Piękno to Tylko budowa wcale nie taka prosta i nie wszystkie materiały u nas dostępne

Data: sobota, 7 listopada 2009 17:08:30
co do materiałów z pewnością wszystkie są dostępne tego jestem pewna i zauroczona prostym sposobem wykonania i ukrycia wszystkiego w tej zwykłej piance montażowej pokrytej silikonem i torfem - rewelacja
chyba zabiorę się do nowej gabloty na całą ścianę takiej ponad 2 metrowej pod skosem na poddaszu
tak więc Panie Rafale jednak zrezygnuje z Pana orchidarium potrzebuję czegoś większego i przystosowanego do skosów na moim poddaszu

Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 5    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl