Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  w trakcie reanimacji falka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: zosiasamosia81
E-mail: zosiasamosia81@gazeta.pl
Data: środa, 30 sierpnia 2006 21:01:30
witam, jestem w trakcie reanimacji falka. dostałam go dwa miesiące temu i podlewałam tak jak inne. Niestety ten zaczął gnić. liście zrobiły się wiotkie. podejrzewam że to dlatego że w podłożu w którym był było sporo ziemi, ale myślałam że jest ok bo w końcu kupiony w kwiaciarni...
no ale wracając do sprawy - przesadziłam, usunęłam zgniłe korzenie i nie podlewałam przez dwa tygodnie. W ciągu tego czasu kwiatek zaczął wypuszczać listek, który widać na zdjęciu. i moje pytanie - jak go podlewać żeby nie przedobrzyć, czy może przesadzić do keramzytu? a może dać mu spokój? wydaje się że listek który wyrasta jest w miarę zdrowy, wiem że pozostałe - te wiotkie są stracone. Proszę o radę bo niby wiem że powinnam czekać i dać mu czas a z drugiej strony oglądam go cztery razy dziennie czy może mu lepiej, no ale korzeni nowych nie wypuszcza .... dziekuje bardzo za pomoc

Autor: elzbieta
E-mail: ecwek@o2.pl
Data: czwartek, 31 sierpnia 2006 21:22:29
Cierpliwości,moje reanimowane storczyki umieściłam w keramzycie.Tak jak u pana pojawiły się listki a następnie korzonki.Polecam zraszać liście, keramzyt po stwierdzeniu że jest przesuszony("na oko") podlać - woda do spodka,należy zasilić nawozem raz na jakiś czas.

Autor: elzbieta
E-mail: ecwek@o2.pl
Data: czwartek, 31 sierpnia 2006 21:23:44
Przepraszam panią za tego PANA

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl