Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podlewanie i nawożenie epifitów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: S.
E-mail:  
Data: niedziela, 3 września 2006 21:50:03
Witam

Mam dwa pytania odnośnie podlewania i nawożenia phalenopsisów rosnących epifitycznie (przytwierdzone do kory):

1. Kiedy podlewać? Wg różnych źródeł 2 razy w tyg, codziennie, 2 razy dziennie (!!!) Ja spryskuję je obecnie 2 razy dziennie po przeschnięciu korzeni. Również mam pytanie odnośnie jakości wody. Wszyscy tutaj piszą o wodzie deszczowej, tymczasem na zdjęciach zagranicznych falków montowanych widzę zwały osadu z kranówy, mimo to rośliny są dorodne i zdrowe. Lagrelle pisze żeby nie wydziwiać i używać kranówki (???).

2. Kiedy nawozić? Czy spryskiwać raz w tyg wodą z nawozem, czy podzielić tygodniową dawkę na 7 i spryskiwać wodą z nawozem codziennie?

Pozdrawiam

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: niedziela, 3 września 2006 23:06:46
1. w doniczkach korzenie wysychają wolniej - najlepiej mieć przezroczyste doniczki wtedy widać czy korzenie są zielone i nie potrzebują jeszcze podlewania.
Moje storczyki podlewam 2 razy na tydz. - kiedy chłodniej i mniej światła wysychają wolniej i podlewam mniejszą ilością wody.
Lepiej dawać dobre warunki do wzrostu - dla epifitów, które w naturze mają miękką wodę deszczową nie powinno się stosować "kranówki" - lepiej może być woda gotowana i odstana.
Codzienne podlewanie (właściwie spryskiwanie) stosuje się do roślin zamontowanych na podkładkach lub wand bez podłoża, które bardzo szybko wysychają. Do falków wystarczy 1-2 razy na tydz.
2. nawożenie - są nawozy do cotygodniowego nawożenia i takie, które stosuje się rzadziej. Od jesieni też zmniejsza się nawożenie.
Tematy "rzeka" - radzę poczytać różne żródła i wyciągnąć swoje wnioski.
Pozdrawiam, Andrzej.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl