Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wystawa w Poznaniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania N.
E-mail: aoffgreen@wp.pl
Data: sobota, 9 września 2006 18:09:35
Serdecznie zapraszamy na jesienna wystawę storczyków do Palmiarni Poznańskiej...

Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Tamary Florczak za piekne zdjęcie

Pozdrawiam
Ania N.

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: sobota, 9 września 2006 19:18:18
Rozumiem, że na plakacie błąd i wystawa jest w ciągu jednego weekendu do 1 pazdziernika?
Napewno postaram się zjawić!

E-mail:  
Data: sobota, 9 września 2006 19:19:48
A jednak chyba nie..., bo godziny otwarcia pn-nd, az taka dluga? no to fajnie :]

Autor: Monika Kazimierczak
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: sobota, 9 września 2006 19:22:35
i to akurat chwilę po tym, jak się przeprowadzę do Poznania Cudownie,dziekuje organizatorom - będę na pewno

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 9 września 2006 20:45:26
Witam,
Ja bardzo proszę o dodatkowe informacje, bo trochę się pogubiłam. Myślałam, że mam dobry kontakt z Poznaniem :-(.

Z pozdrowieniami, Maria (nieco zdezorientowana)

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 9 września 2006 20:58:59
Witam !

No tak, trochę dodatkowego info zawsze się przyda . Wystawa jest organizowana TYLKO i wyłącznie przez Palmiarnię Poznańską, czyli że Poznańskie Koło i nasi drodzy Jerzy i Manuel nie biorą w niej udziału. Tak naprawdę to nie wiemy co będzie na wystawie - ile roślin, jakie, itp. To jest dość nowy pomysł Palmiarni, my dowiedziałaśmy się ok. 2 tyg temu. Prawdopodobnie w jeden z weekendów (pierwszy ) Tomaszewski będzie miał "kiermasz" storczykowy w Palmiarni. I tyle .
Dalsze info na bieżąco.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 10 września 2006 13:59:09
Pani Aniu,

Z przyjemnością udostępniłam zdjęcie mojej "katlejastej".
W razie konieczności w przyszłości też chętnie służę pomocą

Pozdrawiam,
Tamara

Data: poniedziałek, 2 października 2006 13:34:40
Veni, vidi i stwierdzam że jest to powtórka z wystawy w Berlinie . Oczywiście na mniejszą skalę ale zawsze. Szczerze zapraszamy bo można obejrzeć bardzo ciekawe botaniczne storczyki, wszystkie pięknie opisane. Aranżacje również niczego sobie, storczyki na pniach epifitycznych, w koszach. Do tego tablice poglądowo-opisowe. Kwitnące Stanhopee, Dendrobia, Cataseta, spora kolekcja Miltonii, Phalaenopsisy, Paphiopedila - dla każdego coś miłego. Baterie w aparacie skończyły mi się po pierwszych trzech zdjęciach ale na pewno znajdzie się ktoś kto zrobił parę fotek. Sprzedaż prowadzi firma Tomaszewski (Phal. Onc. Zygo. Cymb. Cambr.).

Zapraszamy !!!

pozdrawiam
Sandra

Data: sobota, 7 października 2006 14:58:52
Wystawa wciąż trwa, a fotki na zachętę znajdziecie tutaj :

http://www.flickr.com/photos/vipepeo/

pozdrawiam
Sandra

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: środa, 11 października 2006 18:40:12
Witam !

Przy okazji wyjazdu służbowego do Poznania odwiedziłam Palmiarnię i z ogromną przyjemnością obejrzałam wystawę storczyków.
Naprawdę warto . Polecam każdemu, kto może znaleść chwilkę, aby obejrzeć te piękne rośliny.
Niestety, nie wyszło mi żadne zrobione w Palmiarni zdjęcie .
Tylko zdjęcie plakatu uwiecznione przez szybę przypomina mi, że to jednak nie był sen

Pozdrawiam Iwona

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: piątek, 13 października 2006 19:29:48
Odświeżam wątek, bo w końcu udało mi się znaleźć czas i wrzucić zdjęcia z Poznania. Ten, kto tam był, wie jak trudno zrobić dobre zdjęcia więc proszę o wyrozumiałość...

Data: piątek, 13 października 2006 19:30:16
Oto link.... http://www.kompet.net/?go=wystawys

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 13 października 2006 20:30:02
Witam,
bardzo dziękuję wszystkim za pokazanie zdjęć z trwającej jeszcze wystawy, obejrzałam z wielką przyjemnością.

Mam pytanie do Pani Moniki i Sandry.
W zbiorze Sandry roślina, która mnie zainteresowała to mini-PICT0337/335 a u pani Moniki to zdjęcie 42a i 111a. Jak nazywa się to zielone cudo i czy można jeszcze je kupić?
I jeszcze jedno pytanie, czy Catasetum piletum też można kupić, a może pamiętacie Panie ceny?

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 13 października 2006 21:11:19
Pani Ewo, tak na szybko to nie znajdę, ale powiem pani na spotkaniu w niedzielę, ale tam nic nie było do kupienia...... tylko małe stoisko z hybrydami takimi jak u nas miało obi

Data: piątek, 13 października 2006 21:25:46
To wielka szkoda, tylko wystawa, tyle pięknych roślin i chciałoby się coś kupić.

Dziękuję Pani Moniko, do zobaczenia na spotkaniu.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 13 października 2006 23:31:17
No dobra, za 5 zł zdradzę ci sekret - to Epidendrum rigidum

Wszyscy żałują że Niemcy nie prowadzą sprzedaży, ale zapewniam że jako pierwsza wykupiłabym cały kącik z Catasetinae

pozdrawiam
Sandra

Data: sobota, 14 października 2006 07:35:35
a ja masdevallie - w tej włochatej się po prostu zakochałam....

Data: sobota, 14 października 2006 09:51:56
Witaj Sandro,

masz u mnie 5 zł, dzięki. Bardzo ciekawa roślina i taka akurat dla mnie, do moich warunków.

Może będzie jakaś wyprzedaż wystawy na koniec?

Pozdrawiam
ewka

E-mail: pierre2@intera.pl
Data: sobota, 14 października 2006 14:05:36
A ja się nie mogę napatrzeć na coś co wygląda na pierwszy rzut oka na jakieś bulbophyllum, ale chyba to coś innego, jest na foto mini-PICT0344 u Sandry i 94a 95a u Pani Moniki... No i chyba znalazłem, to jest Epigeneium amplum, na wystawie oznaczone jeśli dobrze rozszyfrowałem jako Epigenium coelogyne, ta roślina chyba ma z naście synonimów, jak widać dowolnie używanych przez producentów... no i w encyklopedii napisano, że jest małych rozmiarów, także ten okaz jest chyba wyjątkiem Sandro "Przerzeżże przerzynarką" mi go kawałek , musze go mieć! [A to był cytat z dzisiejszego, ogólnopolskiego dyktanda hihi. Miałem 10 byków + interpunkcja ]
Mormodes vernixioidea też bardzo ciekawy, No i oczywiście zgadzam się z Sandrą co do Catasetinae - niezwykłe!

Pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl