Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:   Co im może dolegać?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@orange.pl
Data: piątek, 15 września 2006 15:02:13
Witam.

Od kilku dni mam problem z dwoma falkami, na jednym z nich liście się jakby pozapadały, tzn potworzyły się nierówności, które są przebarwione, wygląda to trochę tak jakby liść w tych miejscach był suchy (zdj.1 i 2). Na drugim z kolei falku powyskakiwały grudki co wygląda jakby pod powierzchnię dostały się kamyczki. Od strony wierzchniej mają one kolor biały od spodniej są ciemne, pod światło widać z kolei że zbiera się tam płyn liść w tych miejscach jest jakby przezroczysty (zdj.3 i dalej). Jesli ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam.

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: piątek, 15 września 2006 16:49:45
Witaj Kubo!
Z pomocą sprawa nie jest prosta. Wygląda to na typową infekcję wirusową lub bakteryjną. Czy grzybową? Odpowiedź mogą dać tylko badania mikroskopowe. Dokładne obejrzenie przez fitopatologa dałoby zapewne właściwą diagnozę. Te zgrubienia, o których piszesz, to mogą być namnożenia grzybni w tkance rośliny, a wspominana ciecz to rozłożona przez patogena tkanka. Akurat też na ważnym dla mnie okazie walczę z bakteriozą, ale wiem, że moje szanse są małe. Jeśli liście będą znacznie zainfekowane, należałoby odciąć partie chore. Decyzja będzie należeć do Ciebie. Warto tu jednak pamiętać, że roślina sama też walczy z infekcją i z reguły otacza obszar zakażony korkiem. Izoluje "przeciwnika" od reszty swojego ciała. Tak stało się na moim Phalaenopsis, na którym części centralne liścia uległy obumarciu i obeschnięciu, i roślina całkiem dobrze się miewa.
No cóż, pomoc niewielka, garść informacji.
Pozdrawiam!
Romek
P.S. W literaturze storczykowej wydanej w języku polskim znajdziesz zdjęcia i opisy najczęściej występujących chorób u tych roślin. Może trafisz.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 15 września 2006 19:10:56
Panie Romku, takie zgrubienia jak na trzecim zdjèciu ma ròwniez moja phal . Jest jeszcze malo tych wypuklosci, ale co mozna zrobic dzialajàc w ciemno?Spirytusik chyba okaze sie pomocny w infekcjach, ale moze znajdzie siè cos jeszcze?
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@gmail.com
Data: piątek, 15 września 2006 21:45:42
Moim zdaniem może to być sucha zgnilizna (ale moge się mylić). Chorobę powoduje grzyb z rodzaju Phoma, występuje przy zbyt wysokiej temperatusze w połaczeniu z brakiem dostatecznej ilości wody i dużym nasłonecznieniu(zdjęcie 1 i 2).
Natomiast jeśli chodzi o korkowe "wyrostki" na liściu to klasyczny objaw występowania wirusa w roślinie. Czynnikiem, który ujawnia wirusa w roślinie może być stres, wywołany tak jak wprzypadku suchej zgnilizny susza i zdyt wysoka temperatura.
Jednak tam naprawdę aby stwierdzić co dolega Phalkowi należało by wykonać badanie mikroskopowe lub wybrać się do fitopatologa - znawcy chorób roślin.

Pozdrawiam
Piotr D.

Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@orange.pl
Data: piątek, 15 września 2006 22:26:18
Faktycznie falki są narazone na wysoką temperaturę, ponieważ stoją na nasłonecznionym parapecie gdzie temp sięga nawet 30 stopni, są jednak często spryskiwane wodą. Czy w takim razie powinniem przestawić je i zastosować jakiś oprysk?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl