Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  z balkonu do domu.....
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: piątek, 22 września 2006 23:35:48
Czy przeniesienie z balkonu do domu catlei z pąkami kwiatowymi może zakończyć się stratą tychże pąków? Będzie to na pewno dla rośliny pewnego rodzaju szok termiczny.
W tym roku moje catleje pierwszy raz spedziły lato na balkonie. Po wyglądzie rośln i ilości pąków kwiatowych widać, że im to służy. A teraz należałoby już chyba wnieść je do domu, bo noce są zimne.Obawiam się o pąki.
Może ktoś z Państwa już to "przerabiał"?
Marzena

Autor: Patrycja S.
E-mail:  
Data: niedziela, 1 października 2006 19:31:20
Witam
Ja mam podobny problem. Moje cymbidium wypuścilo dwa pędy kwiatowe i ma już pokaźne pąki Czy powinnam je zabrać do domu??? Co będzie z pakami?? Czy pozostawić je jeszcze na dworze. Pozdrawiam

Autor: Patryk
E-mail:  
Data: niedziela, 1 października 2006 19:42:22
Witam!
Myślę, że na przenoszenie Cymbidium do domu jeszcze nie pora, aczkolwiek gdy okres grzewczy się zacznie mogą być problemy. Po jesiennych deszczach i chłodnych dniach zmiana warunków na suche i ciepłe jakie panują zazwyczaj w mieszkaniach jest dla roślin dużym stresem. Najrozsądniej byłoby stopniowo przyzwyczajać rosliny.

Pozdrawiam Patryk

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: niedziela, 1 października 2006 23:47:22
Catleya z pąkami kwiatowymi jest już w domu. Stoi przy uchylonym oknie i nic złego się nie dzieje, pąki rosną
Marzena

Autor: Marta
E-mail: mosins@wp.pl
Data: środa, 4 października 2006 17:12:47
Witam, ja mam podobne pytanie ale o falki. Wystawiłam moje falki na balkon dosyć późno bo we wrzesniu - wcześniej walczyłam ze szkodnikami na balkonie - zauważyłam że niektóre z nich zaczynają puszczać pędy kwiatowe. Nie jestem pewna czy już powinnam je wstawić do domu - czy niskie temperatury w nocy im nie zaszkodzą ? I czy ewentualnie te falki, które jeszcze nie wypuściły pędów kwiatowych zaostawić jeszcze przez jakiś czas na zewnątrz ?
Pozdrawiam
Marta

E-mail:  
Data: czwartek, 5 października 2006 10:23:39
Witam. Ja bym phalaenopsisy zabrała do domu, chyba im w nocy za zimno już...

E-mail:  
Data: czwartek, 19 października 2006 21:36:28
I cymbidium jest już w domu Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl