Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium sulcatum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata
E-mail:  
Data: wtorek, 10 października 2006 14:10:08
Witam
Otrzymałam niedawno dendrobium sulcatum, może ktoś mi podpowie jak się nim opiekować aby roślinka rozwijała się zdrowa.

E-mail:  
Data: wtorek, 10 października 2006 14:11:31
I jeszcze kilka fotek

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 10 października 2006 19:59:37
Witam!
Dendrobium sulcatum u mnie jest zakwalifikowane do grupy storczyków upartych i niewdzięcznych ( za wkład pracy w ich utrzymanie ) . Mam je od trzech lat i początkowo rosło w semi-hydro i wydało dwa przyrosty ale bardzo słabo się ukorzeniło . Można powiedzieć , że trzymało sie podłoża dzięki trzem patyczkom, które je podpierały....Wymyśliłem więc, że przesadzę gada do podłoża dla epifitów - drugi rok roślina ani nie drgnie. Ani nie padnie , ani nie rośnie . W naturze rośnie na terenach z wyraźnie sezonowym klimatem : latem ciepło i wilgotno, zimą sucho i chłodno. Cóż , nadchodzi pora sucha ,a wiosną się okaże czy kompost , czy .... . Chętnie też przeczytam o doświadczeniach innych hodowców z tym storczykiem.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 10 października 2006 21:35:08
Witam,
trochę o uprawie jest w wątku
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=6682&pg=1
a przy okazji jakie piękne kwiaty u tytułowego dendrobium, aż miło pooglądać!
Pozdrawiam, Anna.

E-mail:  
Data: środa, 11 października 2006 08:35:40
Najbardziej interesuje mnie podlewanie roślinki w podłożu w którym się znajduje nie chiałabym jej przelać. Nie chcę wkładać palucha, żeby nie uszkodzić jej korzeni.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 11 października 2006 18:47:37
Właśnie teraz rozpoczyna się pora sucha i podlewanie tej rośliny zakończy się zgniciem jej korzeni. Jeżeli roślina była kupiona w ciągu ostatnich tygodni to warto by , ostrożnie wyjąć ją z pojemnika i obejrzeć korzenie . Sprzedawcy często wkładają roślinę do ozdobnego ( ?) pojemnika, nie dbając o stan korzeni. Taki manewr pozwoli Pani zobaczyć czy korzenie wogóle i s t n i e j ą i w jakim są stanie. A co do podlewania , to należy w tym okresie D. sulcatum tylko zraszać okazjonalnie i to tylko przed południem .
Powodzenia w uprawie - Tomek

E-mail:  
Data: czwartek, 12 października 2006 08:06:15
Boję się wyjąć roślinkę z doniczki, niektóre korzenie przechodzą przez doniczkę i musiałabym je przerwać

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: piątek, 13 października 2006 10:46:20
Jeśli dobrze wnioskuję z fiszki widniejącej z tyłu zdjęcia i doniczki to roślina pochodzi z OS. Jeśli tak to radzę jej nie ruszać. Ma na pewno korzenie w dobrym stanie (ja większość swoich roślin kupiłam w OS i korzenie były zawsze w doskonałym stanie). Poza tym storczyki doskonale rosną w tych drewnianych "doniczkach". U mnie rosną w taki sposób niektóre botaniczne Phalaenopsis (i w miesiąc po pzesadzeniu korzenie wyszły dołem ), C.forbesii (również pięknie przyrasta) i Masdevallia. Korzenie wrastają też w ścianki i wyjęcie rośliny skończy się niemiło (szczególnie dla korzeni ). Radzę podlewać teraz oszczędniej ale nie zasuszać zupełnie bo nie jest to chyba dorosła roślina
Nie posiadam niestety tej rośliny (choć może się skuszę ) więc jedyne co mogę to odradzić przesadzanie.
Pozdrawiam, Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl