Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cambria - proszę o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail: 555kasia@wp.pl
Data: środa, 11 października 2006 18:14:18
Witam!
Kupiłam kwitnącą cambrię, która rośnie w torfie. Wyłożyłam ją z doniczki, staram się wypłukać ten torf i zamierzam ją wsadzić w podłoże z orchidsklepiku dla Phalaenopsis - tylko takie mam. W doniczce znalazłam dużo ślimaków i gąsienic? albo czegoś podobnego. Dużo korzeni jest zdrowych, ale też sporo pustych lub zgniłych. Czy takie przesadzenie wystarczy? Co jeszcze mogę zrobić?
Bardzo proszę choć o jedną wskazówkę.
Pozdrawiam,
Kasia

Autor: Andrzej
E-mail: andrzejus@wp.pl
Data: środa, 11 października 2006 18:35:23
Wypłucz dokładnie korzenie w letniej wodzie .aby pozbyć się sublokatorów ,poucinaj te puste i zgniłe (korzenie).Miejsce ucięcia posyp węglem z apteki lub cynamonem.
Gdy wsadzisz w nowe suche !!! podłoże nie podlewaj okolo dwóch tygodni.
Pozdrawiam.

Autor: Andrzej
E-mail: andrzejus@wp.pl
Data: środa, 11 października 2006 18:39:27
Na temat korzeni poczytaj ten post

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5579&pg=1
Pozdrawiam

Data: środa, 11 października 2006 18:51:20
Bardzo Panu dziękuję!
Mam jeszcze jedno pytanie: co zrobić z korzeniem, który przy bulwach jest zgnity, ale kończy się białymi, zdrowymi korzonkami? Jeśli je poodcinam, to już niewiele zostanie Czy wtedy lepiej odciąć kwiat?
Pozdrawiam

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: środa, 11 października 2006 19:33:39
Korzenie czasem żyją swoim życiem i chociaż nie są połączone z rośliną, bo np. przegniły, to koniec jeszcze przez jakiś czas może rosnąć dalej. Jeśli są przegniłe przy bulwach, to trzeba je raczej obciąć. Może być też tak, że tylko wyglądają na martwe (wcale nie są przegniłe), a to oznacza, że mogły nie stracić funkcji przewodzenia wody. Proszę sprawdzić, czy na pewno gniją.
Małgorzata

Data: środa, 11 października 2006 19:44:16
Przy bulwie są brązowe - po czym poznać czy gniją? Myślę, że kolor o tym świadczy. Dodatkowo korzenie boczne odchodzące od tych brązowych są często puste. Gdy większość będę musiała usunąć co może go uratować? Np wsadzić cambrię do worka i zraszać? Jest szansa że wypuści nowe korzenie?
Pozdrawiam,

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: czwartek, 12 października 2006 08:48:33
Gnijące korzenie są miekkie i zazwyczaj w palcach sie rozłażą. Jeśli są brązowe, ale twarde, to bym je zostawiła. Nowe korzenie wypuści nowy przyrost, który powinien wyrosnąć z pseudobulwy, która kwitnie. Te korzenie będą nawadniać całą roślinę, bo stare i nowe pseudobulwy są połączone. Proszę się nie spodziewać, że roślina w każdej fazie wzrostu będzie miała piękne białe korzonki, bo tak nie jest. Stare korzenie same zamierają, a nowe powstają z nowych przyrostów. Proszę za bardzo sie nie przejmować. Cambrie mają zazwyczaj duże bulwy, w których jest sporo zapasu. Może on wystarczyć nawet na kilka miesięcy, czyli do wypuszczenia nowych korzemi. Ja bym wsadziła roślinę w normalne podłoże, bez żadnych worków, jeśli trzeba to można ją ustabilizować drutem lub patyczkiem, postawić w jasnym, ale nie słonecznym miejscu i traktować normalnie - zraszać, podlewać raz na 10 dni i czekać. Wszystko będzie dobrze.
Małgorzata

Data: czwartek, 12 października 2006 09:32:12
Pani Małgorzato, bardzo dziękuję za rady. Uspokoiła mnie Pani
Pozdrawiam,
Kasia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl