Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyki do pracy doktorskiej
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata Pacek
E-mail: agatapacek@wp.pl
Data: czwartek, 12 października 2006 01:25:19
Poszukuję wszelkich informacji na temat uprawy oraz miejsc gdzie można zdobyć gatunki: Oncidium cavendishianum, Oncidium loefgrenii, Oncidium pubens, Ornithocephalus ciliatus, Ornithocephalus bicornis, Ornitophora radicans, Papillilabium beckeri, Platyrhiza quadricolor, Zygostates kuhlmanii, Zygostates lunata, Zygostates multiflora, Zygostates ovipetala, Zygostates pustulata. Interesują mnie również informacje na temat elaioforów. Bardzo proszę o pilną odpowiedź na maila i z góry dziękuję!

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 12 października 2006 23:53:00
Ale zestaw, wiekszość nie do kupienia , informacje do czego? elaioforów?! elaiophor może to to:

"The floral oils are secreted by a structure
called the elaiophor, which in orchid flowers is located
in a small region called the callus, located at the base of
the floral lip. These floral oils are collected by special
bees that use the floral oils for nest construction and food."
Jeśli zna Pani angielski to może sie przyda, bo rozumiem, że może o to chodzi, czyli struktury do gromadzenia oleju roślinnego, hehe kto by pomyślał, że storczyki też go mają i to w podstawie warżki, oczywiście tylko u nielicznych rodzin orchidei... jak już zdążyłem przeczytać Polecam cały artykuł o tej tematyce właśnie co do Ornithophora radicans:

http://anita.iqm.unicamp.br/artigos/tetrah%20lett%202003%20anita.pdf#search=%22elaiophor%22

Pozostałe info wysyłam na maila! Mam nadzieję, że się przyda
Pozdrawiam!

Autor: Agata Pacek
E-mail: agatapacek@wp.pl
Data: piątek, 13 października 2006 16:35:50
Dziękuję za zainteresowanie, ten artykuł co prawda już posiadam ale naprawdę bardzo jest mi miło, że na "wołanie o pomoc", jest jakiś odzew:-)Pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl