Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ułamałam rosnący pęd kwiatowy :-(
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 17 października 2006 22:02:44
Witam, chciałabym poprosić o radę - nadłamałam przy podlewaniu młody, dopiero co wyłaniający się pęd kwiatowy - dosłownie jedno-centymetrowy. Nie wiem co mam teraz zrobić - zostawić go tak jak jest i liczyć na to, że się "przylepi" i zaleje tkanką czy też zupełnie go odłamać ? Czy jest szansa że wyrośnie nowy pęd w tym sezonie w jakimś innym miejscu? Dziękuję za radę i pozdrawiam
Marta

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 17 października 2006 22:15:33
Podejrzewam, ze jest bardzo mala szansa na to zeby sie "przylepil". Za to jest duza szansa na to, ze roslina wypusci nowy ped kwiatowy, bowiem storczyki bardzo czzesto sa upartymi osobnikami, ktore jak juz sie zebraly na kwitnienie, to po trupach ale dopna swego
Powodzenia, Kamila.

E-mail:  
Data: wtorek, 17 października 2006 22:24:46
W takim razie chyba go zostawię tak jak jest i będę czekała na nowy pęd :-)
Dziękuję

Autor: Dagmara
E-mail: da-ga@voila.fr
Data: wtorek, 17 października 2006 22:26:54
Potwierdzam słowa Kamili-mój zygopetalum mack. w miejsce jednego zalanego pędu, wypuścił po jakimś czasie drugi w tym samym miejscu plus trzy obok co mnie niezmiernie cieszy!
pozdrawiam i proszę dać roślinie szansę,
Dagmara

Autor: Greg
E-mail:  
Data: wtorek, 17 października 2006 23:27:30
Hej,
mi tez sie cos takiego niedawno przydazylo. Ulamalem malutki ped. Po ok miesiacu zaczął pojawiac sie kolejny. NIe ma obaw. Chyab faktycznei jest tak ze jak roslince chce sie kwitnac to zakwitnie :-)

E-mail:  
Data: środa, 18 października 2006 09:30:01
Cieszę się w takim razie i nie tracę nadziei :-) Dziękuję za rady !

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 18 października 2006 16:39:45
Witam,

Prawie miesiąc temu mojemu falenopsisowi podczas czyszczenia liści niechcący odłamałam wierzchołek młodego pędu . Po ok. 2 tygodniach tuż pod miejscem złamania z "kolanka" zaczął się wykluwać nowy pędzik. Jestem pełna nadziei, że zimą mój storczyk zakwitnie, bo nigdy jeszcze nie udało się mi doprowadzić żadnego storczyka do ponownego kwitnienia. Pozdrawiam, Aga z W-wy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl