Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z oncidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 19 października 2006 22:22:16
Witam!

Ponad miesiac temu kupilam kwitnace oncidium (zolte kwiaty). Na oko wygladal zdrowo i tak jest do dzisiaj (poza tym, ze juz przekwitl). Po przyniesieniu do domu zaczęłam zastanawiać się, dlaczego wszystkie pseudobulwy sa pomarszczone, choc zywo zielone, takze liscie dobrze sie trzymaja, nie widze zadnych plam i szkodnikow. Z maila p. Gawrysia z "Kwietnika" dowiedzialam sie, ze zdrowe pseudobulwy oncidium powinny byc jedrne i gladkie, a u mojego powierzchnie porowate. Prosze o rade, jesli ktos z Was uprawia oncidium.
Pozdrawiam Aga z W-wy

Autor: Andrzej
E-mail: andrzejus@wp.pl
Data: czwartek, 19 października 2006 22:54:54
A gdyby tak wpisać w wyszukiwarce do góry szukaj słowo Oncidium i poczytac ?????

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 19 października 2006 23:09:28
Witam,
moje oncidium kupione w marcu tez mialo wszystkie pseudobulwy pomarszczone, bulwy marszcza sie z wiekiem i nie ma na to rady. Gladkie i jedrne sa tylko te najmlodsze wytworzone juz u mnie w ostatnich miesiacach. Wedlug mnie nie ma Pani powodu do zmartwienia
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 20 października 2006 10:26:26
Pani Wando,

Serdecznie dziekuje za podzielenie sie swoim doswiadczeniem nt. oncidium .
Mam nadzieje, ze moj storczyk na wiosne wypusci mlode i gladkie pseudobulwy.
Pozdrawiam, Aga z W-wy

Autor: Marta
E-mail: martarataj@poczta.onet.pl
Data: piątek, 20 października 2006 18:26:35
Spokojnie, moje Oncidium kupione z przeceny też ma stare bulwy pomarszczone, kiepsko o nie dbali w sklepie. ale już puściło nowe, cudne i aż błyszczące I od przedwczoraj ma pęd kwiatostanowy! Swoją drogą, jak one to robią, że obserwuję je codziennie, a gdy zauważyłam pęd, miał już dobre 5 cm długości. Spryciule!!!
I jeszcze: w Poznaniu na ulicy Kórnickiej w Centrum Ogrodniczym sprzedają przekwitnięte storczyki po 9 zł. Oncidium, Paphiopedilum, jeszcze inne, nie pamiętam jakie. A ja już nie mam miejsca

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl