Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kłopot z pączkami
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: misia
E-mail: misiadlubis@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 30 października 2006 16:24:50
Witam!
Posiadam phalaenopsis który ma 4 piekne kwiaty i kilka pączków zauważyłam jednak iż juz drugi z kolei pączek zamiast otworzyć się to wiodczeje i więdnie. Co może być tego powodem. Zaznaczam iż mam tez na tym samym parapecie kilka takich samych odmian i z nimi wszystko jest ok, kwitną i pączki sie rozwijaja. Nie zauważyłam żeby rolinka była chor gdzyż korzenie ma zdrowe i kwaity również. Coi możę być tego powodem!!
Prosze o rade!

Autor: krysia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 30 października 2006 19:34:20
Ja mam podobny problem. Moj storczyk właśnie zakwita 2 raz i 2 raz mam ten sam problem z tym małym wyjątkeim że za pierwszym razem to go właśnie kupiłam i mogło to się wiązać ze zminą miejsca. ale teraz nie wiem co się dzieje dodatkowo przestudiowałam inne fora storczykowe z których niczego się nie dowiedziałam oprócz tego że inni mają ten sam problem. Dodatkowo nic nie wskazuje na to żeby dolegało coś mojemu storczykowi - liście i korzenie wyglądają na zdrowe poza tym gdy nie kwitł rosły mu liście i całkiem nowa gałązka. Chętnie bym się dowiedziała w czym tkwi problem

Autor: Patrycja S.
E-mail:  
Data: wtorek, 31 października 2006 20:22:23
Witam. Może maja za mało światła.. pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 31 października 2006 20:45:54
Witam, moje falki na razie puszczają pędy kwiatowe, jeszcze żaden do tej pory nie zakwitł, ale wszystko przede mną ponieważ kupiłam je późną wiosną już kwitnące. Rośliny stoją na parapecie okna wychodzącego na północ (okna mojego mieszkania wychodzą albo na zachód albo na północ). Zastanawiam się czy w tych warunkach zakwitną ? Czy u falków jest tak, że jak już puszczają pędy kwiatowe to oznacza, że na pewno pojawią się kwiaty ? I co zrobić żeby tych kwiatów było jak najwięcej i żeby długo się utrzymywały ? Dziękuję za radę
Marta

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: wtorek, 31 października 2006 22:08:35
Efekt zamierania mlodych paczkow zaobserwowałem u siebie tylko raz-zimą. Storczyk stał 1,5 metra od okna(wystawa zachodnia). Podejrzewam,ze powodem byla temperatura pokojowa, ktora wahala sie okresowo w granicach 15stopni.

Autor: misa
E-mail:  
Data: czwartek, 2 listopada 2006 10:20:25
Dzięki za odpowiedź. Dziwi mnie ta sytuacja bo na parapecie stoją 3 storczyki tej samej odmiany i niektóre pąki opadają a inne bez problemu sie otwierają. Wydaje mi się że czegoś im brakuje aby osiągnąć odpowiednią wielkość i się rozwinąć, dlatego wiodczeją. Tylko nie wiem co może być tym czynnikiem brakującym??

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl