Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Znaczenie pojęć występujących na stronie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Chill
E-mail:  
Data: wtorek, 31 października 2006 10:13:54
Witam, pytanko mam. Co oznacza słowo Tolumnia występujące obok niektórych nazw storczyków Oncidium ??? I jeszcze jedno. Na sklepie można kupić stroczyki... dorosła roślina na korku. Jak to wygląda ??? Czy to trzeba przesadzić do doniczki później ??? Jestem początkującym stąd te pytania, bo jeszcze nie wszystko rozumiem na tej stronie

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 31 października 2006 17:05:30
Tolumnia to dość nowy rodzaj przeniesiony z rodzaju Oncidium. Są to małe, gruboszowate rośliny o pokroju wachlarzowym. Mój artykuł o tolumniach można znaleźć tutaj - Tolumnie

Rośliny raz uprawiane na korku raczej się tak już uprawia, chociaż niektóre można przesadzić lub posadzić razem z całą podkładką do luźnego podłoża.

Moja rada dotycząca uprawy na korku - wszystko z czasem. To nie jest sposób uprawy dla początkujących i często wymaga specjalnych warunków (czyli orchidarium, terarium lub ogrodu zimowego). Jeśli ktoś nie wie jak ma wyglądać taka uprawa, radzę nie ryzykować, bo szkoda roślin i pieniędzy.

Jerzy

Autor: Chill
E-mail:  
Data: wtorek, 31 października 2006 20:39:25
Ups, właśnie zamówiłem roślinke na korku jako prezent dla osoby, która już ma pare storczyków ale wszystkie w doniczkach, kurcze....może sobie nie poradzić :/ Spróbuje coś z tym zrobić. Dziękuje za odpowiedź.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl