Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to było???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Elbereth
E-mail:  
Data: sobota, 4 listopada 2006 21:43:58
Jakiś czas temu widziałam w Castoramie bardzo ciekawą roślinę...
Liście i pęd kwiatowy były identyczne jak u Phalaenopsisa. Kwiaty były też dosyć podobne, ale nie identyczne. I to jest właśnie gwóźdź programu. Otóż, te 2 boczne płatki, które są bardziej z góry (te, co są po bokach tego płatka będącego na samej górze, nie te dolne, tylko boczne górne. Nie wiem, jak to inaczej wyjaśnić ) były zawinięte do środka. Pozostałe 3 płatki były normalne, jak u zwykłego Phalaenopsisa. Kwiat był koloru łososiowego.

Niestety, nie mam ani rośliny, ani nawet zdjęcia, zanim się w końcu zdecydowałam, żey go kupić, to już go nie było .

Czy ktoś wie co to za roślina (rodzaj/gatunek/odmiana)? Bardzo bym chciała mieć takiego storczyka, kolor nie gra roli, ale żeby był taki kształt kwiatu .

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: sobota, 4 listopada 2006 21:54:48
Czy o to chodzi?
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=3042&pg=1

Autor: Elbereth
E-mail:  
Data: sobota, 4 listopada 2006 22:17:38
Tak . U tamtego te płatki były nawet bardziej stulone. Dzięki .

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: niedziela, 5 listopada 2006 01:03:36
z opisu wnioskuję że to mutant Phalaenopsisa, a link który ktoś podał nie chce mi się załadować

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 5 listopada 2006 11:55:05
Phalaenopsis hybr. z angielskiego zwany "peloric". Mutant. Ostatnimi czasy bardzo często spotykany w handlu we wszystkich możliwych kolorach.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: niedziela, 5 listopada 2006 13:57:40
Sandro,
dorzucę coś do Twojej wypowiedzi, tym bardziej, że mam takiego "potwora" w swojej kolekcji. Pelor (ze znaczkami nad samogłoskami)z greckiego "potwór". Cytuję wg Słownika botanicznego pod red. A. i J. Szweykowskich: 'nienormalne występowanie kwiatów promienistych u roślin, które normalnie tworzą kwiaty grzbieciste (np. pojawienie się takiej zmiany w szczytowych kwiatach u naparstnicy)'. Taki falenopsis jest prawdopodobnie mutantem. W wewnętrznym okółku płatki są zamienione w warżki, ale tylko jednej nadlega prętosłup. U naparstnicy raczej jest to zmiana rozwojowa powodowana przez czynniki środowiska. Między innymi hydrazyd maleinowy, który jest inhibitorem kiełkowania lub wzrostu u roślin i jest stosowany jako herbicyd, powoduje przejście rośliny w fazę kwitnienia, blokując rozwój wegetatywny. Zastosowanie tego związku u naparstnicy indukuje właśnie pojawianie się kwiatów pelorycznych. Podobny monstrualny rozwój obserwowano u przetacznika Veronica austriaca, u dzwonka Campanula rapunculoides oraz maku Papaver somniferum.
Pozdrawiam serdecznie!!!!!!
Romek
P.S. We Wrocławiu jest +10 stopni. :-)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl