Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  bez dostępu światła słonecznego
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariusz
E-mail: marius89@wp.pl
Data: środa, 8 listopada 2006 21:53:43
Na początek chciałem się ze wszystkimi przywitac bo jest to mój pierwszy post tutaj.A więc witam .A teraz do rzeczy. Mam pokój który dziele z bratem.On ma swoją część a ja mam swoją .No i moja część jest dalej od okna(jakieś 4 metry).Jestem pasjonatem terrarystyki. Chciałbym powiesić sobie jakieś storczyki bezpośrednio obok mojego terrarium. W terrarium są dwie świetlówki każda po 13 wat oraz żarówka 50 wat.Ogólnie w moim pokoju panuje wilgotność około 60% Jakie storczyki można w takich warunkach z powodzeniem hodować.aha temperatura to jakieś 20 stopni w dzień 17 w nocy.Mogę ewentualnie jakoś doświetić rośliny(byle nie 5 świetlówkami )Czy dobry pomysł to krótkotwałe regularne naświetlanie rośliny żarówką OSRAM Ultravitalux (posiada dużą emisję promienowania UVB).Marzą mi sie storczyki z dużą ilością kwiatów w jednym rzędzie(jestem początkujący nie wiem jak inaczej to napisać) Troche sie rozpisałem mam nadzieje że ktoś to przeczyta

Autor: Seba
E-mail:  
Data: czwartek, 9 listopada 2006 15:50:47
Witamy na forum szczerze mówiąc to słabo widzę storczyki 4m od okna z 75W światła jakaś hybryda falka np. ale przy takim świetle to chyba raczej nie zakwitnie.
Co do osrama to nie mam zdania. Najlepsze jest światło na obu końcach widma, czyli np świetlówka "zimna" + "ciepła" lub "daylight".

Pozdrawiam i powodzenia

Data: czwartek, 9 listopada 2006 16:12:49
Dziękuje za odpowiedź. Tylko jak zaznaczyłem jestem początkujący i o ile słowo hybryda jest mi znane to już co to jest falk to nie wiem. Może jakaś łacińska nazwa??Moge doświetlić załużmy swietlówką około 50 wat(lub dwoma 25-30).Byle moja mama nie widziała ile prądu idzie Pozdrawiam

Autor: Kasia
E-mail: 555kasia@wp.pl
Data: piątek, 10 listopada 2006 15:03:07
Falek to Phalaenopsis
Pozdr,
Kasia

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 10 listopada 2006 15:14:47
A w terarium co hodujesz? może tam dałoby się zainstalować parę storczyków miniaturowych np bulbophylla czy areangisy - tobardziej właściwe dla nich miejsce niż obok terrarium - no chyba że masz jakieś osobniki pustynne.
pozdrawiam
beata

Data: piątek, 10 listopada 2006 17:45:08
Hoduje anolisy jamajskie(anolis germani).Myślałem nad tym by włożyć je do terra ale nie wiem czy anolisy mi ich nie poturbują i czy storszyki(kwiaty)nie są w jakiś sposób trujące.

Data: poniedziałek, 13 listopada 2006 18:35:00
Mam jeszcze takie pytanko. Czy da to coś jeśli storczyki dodatkowo doświetle diodami LED wysokiej jasności(załużmy po dwie na "łepka").Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl