Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dziwne zjawisko...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 9 listopada 2006 11:06:36
Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem, że Phalaenopsis wypuszcza nową roślinę, ale nie keiki na pędzie kwiatowym, tylko nowa roślinka rośnie jak nowy przyrost , zupełnie tak jak u np. Paphiopedilum. Zjawisko to zaobserwowałem u mojej znajomej, która posiada aże 3 storczyki- Phalaenopsisy, z czego jeden to małe keiki. Jeden z tych większych oraz to keiki właśnie wypuszczają takie nowe przyrosty . Szczerze powiedziawszy, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem u Phalaenopsisa i czekam na Wasze opinie.
Łukasz

Autor: arek
E-mail: corralus@o2.pl
Data: czwartek, 9 listopada 2006 11:19:16
Tak, kilka lat temu u jednego z falków wyrosły dwa osobne rośliny, wg mnie to poprostu keiki, bo kto powiedział, że keiki wyrastają tylko na pędach kwiatowych ? :-) jedna roslina została oddzielona, druga pozostała do dziś

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: czwartek, 9 listopada 2006 11:42:59
Wyrastanie keiki nie tylko na łodydze kwiatowej, to dość powszechne zjawisko u niektórych gatunków. Czasem łatwiej u nich o keiki niż o kwiaty

W.

Autor: Monika Kazimierczak
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: czwartek, 9 listopada 2006 12:13:16
...do tego wszystkiego mozna jeszcze dodac tyle, ze takie zjawisko nosi nazwe "basal keiki" czyli keiki rosnace u podstawy rosliny

pozdrawiam,
Monika

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl