Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podłoża dla phragmipedium.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 12 listopada 2006 17:27:03
Nie uprawiałem dotychczas phragmipedium. Kupiłem sobie pierwszą roślinę z tego rodzaju i poszukuję info o dobrych podłożach dla tych roślin. Może ktoś ma jakieś doświadczenia własne i podzieli się nimi?
Pozdrawiam PP.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 12 listopada 2006 17:53:19
Witam!
Mam kilka phragmipediów (7) i uprawiam je od dwóch lat. Generalna zasada uprawy jest taka ,że phragmipedia pochodzące od bessae wymagają dużo wilgoci ( najlepiej kiedy doniczka stoi na podstawce z wodą ) , a pozostałe nieco suszej ( zwłaszcza te z długimi płatkami). Ja stosuję mieszaninę kory sosnowej, mchu torfowca ( mało) i wełny mineralnej ogrodniczej (kostki - kupiłem u Manuela). W każdej doniczce jest nawadnianie kropelkowe ( sprawdza się!). Phragmipedia wymagają lekko kwaśnego podłoża, więc latem stosowałem nawóz do różaneczników i azalii . Aby zakwitnąć potrzebują zimą trochę chłodu ( 12 - 16oC ), ale bez przesuszania. Oczywiście bessae wymaga chłodniej niż pozostałe.
Generalnie wszyscy podają ,że są łatwe w uprawie ( potwierdzam) i świetnie rosną w semi hydro ( jeszcze nie próbowałem) . Jedyna wada - są bardzo duże .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: niedziela, 12 listopada 2006 19:28:15
Ja mam 3 phragmipedia i tak jak Tomek napisał trzymam je mokro - latem na podstawce u jednego posadzonego w greenmix jest cały czas z wodą, natomiast 2 sztuki w hydroponice (sprawdza się rewelacyjnie) - podłoża korowe moim zdaniem przy phragmipedium za szybko się zużywają
pozdrawiam
beata

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 6 sierpnia 2013 17:59:59
Witam wszystkich,

mam takie pytanie właśnie w tym starym wątku.
Wynalazłam kiedyś ten drogi system
http://lechuzadonice.pl/granulat-roslin-lechuza-p-235.html.
Posadziłam rodzaj Phalaenopsis, wszystkie hybrydy z parapetu. Mają się dobrze.

Ale pytanie brzmi, czy Phragmipedium grande polubi taką uprawę w tym specyficznym podłożu. Do Phalaenopsis dodałam trochę keramzytu, aby dopowietrzyć korzenie.

Kupiłam nową skrzynkę i chodzę tydzień z myślami, sadzić czy nie...
Podłoże jest ciekawe, określają je jako czysty mineralny substrat, dobry dla alergików. Można wysypać, przepłukać... gdy ulegnie zasoleniu albo gdy pojawią się brzydkie ślady na wierzchu.

Ktoś miał już doświadczenie z tym systemem?

Pozdrawiam
ewka

ps
Bardzo dziękuję za zaproszenia z różnych stron płynące, może kiedyś... jak zdechnie pies i padną storczyki

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: wtorek, 6 sierpnia 2013 20:17:10
Ewo = ja używam zwykłych - tanich zestawów do hydro. Mam jeden pojemnik taki jak lechuza ale nie używam do storczyków. Raz w miesiącu płuczę podłoże w czystej ro a przy pojemnikach lechuzy oznaczałoby to przesadzanie. Poza tym lubię widzieć co się dzieje w podłożu. Gdyby korzenie u Twojego grande zaczęły się robić przejrzyste, galaretowate to u mnie lekarstwem okazała się szczypta dolomitu do podłoża przy każdej wymianie pożywki.
Poniżej Memoria Dick Clement i Soccerer's Apprentice po +- 2 latach w hydro.

E-mail:  
Data: wtorek, 6 sierpnia 2013 21:55:44
Witajcie,
niezłe krzaczory a i korzonki żywe, dorodne.
Dzięki za pokazanie tego cuda. Przyszła pora u mnie na przesadzenie, zamiast rosnąć, cofają się. Kombinuję co by tu ułatwić robotę przy roślinkach. Stały poziom wody i niech to jakoś wygląda, jak nie kwitną to raczej same zielone liście wyglądają dosyć przeciętnie.

Jeszcze raz dziękuję za radę. Keramzyt oczywiście zwykły, przygotowany na podłoże.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: wtorek, 6 sierpnia 2013 22:09:23
Dzięki za komplement. Uczeń Czarnoksiężnika jest w tym ładnym, okrągłym ale Dick Clement już w zwykłym budowlanym. Unikam tylko tego szarego bo jest lekki i rośliny na początku się wywracają. Też zapraszamy. Pzdr.

E-mail:  
Data: wtorek, 6 sierpnia 2013 22:39:43
Dzięki, miło było pogadać

pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl