Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  drugie kwitnienie Phalenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail:  
Data: środa, 3 stycznia 2007 13:03:34
Witam serdecznie. Po przekwitnięciu mój falek od razu wypuścił nowe pędy, na których pojawiły się pąki (ok. 12 szt.) Są już dosć duze. Pierwszy największy już od jakiegoś czasu wygląda, że za chwilke powinien się otworzyć i nic Trwa to wszystko dosyć długo - może ok. miesiąca - w tym ok 2 tyg. ten największy pąk nie chce sie rozwinąć. Czy to normalne?? Czy jest szansa, ze pąki sie otworzą?? Czego mu brakuje?? Może mu za ciepło?? Temperatura w pomieszczeniu to jakieś 23-25 stopni. Podlewam go jak zwykle i chyba w prawidłowy sposób bo roslina wyglada zdrowo. Prosze o radę - co zrobić aby te paczki sie wreszcie rozwineły.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 3 stycznia 2007 13:23:31
Witam serdecznie !
Wydaje mi się , że przyczyną opisanego stanu jest deficyt światła o tej porze roku.Trzeba się uzbroić w cierpliwość i kwiaty na pewno ukażą swe piękno - pozdr.J. Sułek.

Autor: Kasia
E-mail:  
Data: środa, 3 stycznia 2007 13:28:20
dziękuję serdecznie za odpowiedź

Autor: agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 11:16:32
Pani Kasiu,

Mój pierwszy falenopsis, którego udało mi się samodzielnie doprowadzić w warunkach pokojowych do kwitnienia, ma obecnie dwie łodygi. Na jednej z nich rozwinęły się już 2 kwiaty, i jeden pąk mocno nabrzmiały. Na drugim pędzie są 4 pąki, ale jeszcze żaden z nich nie pęka . Na parapecie, gdzie stoi temp. w dzień obecnie wynosi 20-21st.C. Zauważyłam, że oba kwiaty rozwinęły się w praktycznie ciągu 1 doby po kilku słonecznych popołudniach po koniec grudnia (okno jest od zachodu). Teraz gdy pada deszcz u mnie w Warszawie, pozostałe pąki "stoją w miejscu" pomimo, że wieczorami włączam nad parapetem dodatkowe oświetlenie. Tak więc na zakwitnięcie falka, trzeba poczekać do czasu, kiedy słońce zajrzy znów do mieszkania i dzień się stopniowo zacznie wydłużać.

Pozdrawiam, Aga

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl