Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phal. Golden Butterfly TH i...nie tylko
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: sobota, 13 stycznia 2007 12:39:57
Witam!
Mam przyjemność pokazać Państwu kwiatek(aż jeden) krzyżówki Phal. celebensis x Phal. venosa.
To młoda roślinka z wiosennego importu, więc i tak dobrze się spisała, że chciała zakwitnąć.
Zdjęcia robiłam rano bez lampy, więc są, jakie są. Fotografem to ja już i tak nie będę, więc proszę o wybaczenie.
No i jak już jestem 'przy głosie', to pokażę jeszcze swoją pierwszą w życiu zakupioną katleję - 2 lata temu. Była 'uprzejma' zakwitnąć powtórnie dopiero teraz, ale jej pomarńczowo-morelowe kwiaty wynagrodziły mi tak długie oczekiwanie.
Od razu przyznaję, że w ubiegłym roku wisiała całe lato na drzewie, bo wcześniej, to nawet nie miałam pojęcia, że tak trzeba.
Pozdrawiam
Ania

Tu użyłam lampy

Robię zdjęcia tak, jak ja widzę swoje rośliny. To taka 'maniera'.
Wcześniej rozwinięty pęd ma ciemniejsze kwiaty.

Tu już 'niekoniecznie' tak je widzę.... Kwiaty są całe w jednym kolorze , a ich struktura - mocno woskowa. ciekawe, jak długą utrymają się na pędzie.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl-
Data: sobota, 13 stycznia 2007 19:07:01
Ładniutkie to pomarańczowe

Autor: Bogumiła Wójcik
E-mail: mzsbw@wp.pl
Data: sobota, 13 stycznia 2007 19:11:36
Pani Aniu gratuluję pięknych kwitnień, Cierpliwość została odpłacona. Catleja śliczna. Czy pachną?
Życzę jeszcze więcej kwitnień.
Pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków.

Autor: BeataP
E-mail:  
Data: sobota, 13 stycznia 2007 20:36:29
Witam, bardzo piękne pani Aniu te storczyki, chciałam zapytac na jakiej stronie okna uprawiane i jak Pani sobie radzi z wilgotnością.
Beata

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: sobota, 13 stycznia 2007 22:00:56
Witam!
Dziękuję za zainteresowanie i pochwały .
Zapomniałam powąchać w dzień ,ale chyba nie .
Rosną na południowym oknie, stoją na tackach z keramzytem zalanym wodą.Ale i tak teraz jest im za ciemno. Część katlei z pochewkami kwiatowymi uschła, kilka ani drgnie, chociaż mają 'wypasione' nowe przyrosty, kilka jeszcze próbuje zakwitnąć .
Na poszerzonym parapecie stoi kilkadziesiąt roślin, więc wilgotność jest w przedziale 60-70%.Zwiększa się, jak uchylę okno; teraz to niemożliwe, bo stoją tam też phalenopsisy. Za oknem jest gęsty ogród z oczkiem wodnym.
Pozdrawiam
Ania

To wygląda mniej więcej tak; straszne, prawda?

Autor: edyta
E-mail: edytaik@interia.pl
Data: sobota, 13 stycznia 2007 22:25:04
Pani Aniu jestem pod takim wrażeniem że chyba nie usnę...
Piękne...
A to okno ma specyficzny klimat,tak znany nam storczykowym maniakom.
Takie widoki lubię.Gratuluję i pozdrawiam.
edyta

Autor: BeataP
E-mail:  
Data: niedziela, 14 stycznia 2007 10:09:25
Pani Aniu super, dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę duzo kwitnień.
Beata

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 14 stycznia 2007 11:25:18
Nooo ja też bym chciała mieć takie szerokie parapety Catlleya śliczna a ten złoty motyl jest chyba dość spory jak na botaniczną mieszankę ?

pozdrawiam
Sandra

Autor: kaitou
E-mail: kaitou@o2.pl
Data: niedziela, 14 stycznia 2007 23:12:28
ja tesz o wilgotnośc chciałem spytać tylko w innym kontekscie mam w pokoju tone roślin i w zeszłym roku sobie wyhodowałem grzyba na ścianie chciałem spytać jak inni sobie z tym radzą? storczyki wymagają przecież dużej wilgotności... czy ja mam z czegoś innego zrobione ściany nisz wszyscy inni ? a może o czymś nie wiem?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl