Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Opadanie pąków kwiatowych
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: elysabet
E-mail: tebasyle@gazeta.pl
Data: czwartek, 18 stycznia 2007 19:52:45
Najpierw zaczął kwitnąć Phaleanopsis, jednak nie zakwitł, kiedy pojawiły się wszystkie poączki zaczęły kolejno żółknąć. Zaraz po phalaenopsisie miało kwitnąć Dendrobium (7 paków)niestety po około 2 tygodniach kiedy zaniepokoiło mnie że pąki nie rozkwitają zauważyłam, że też zaczynają żółknąć. Dendrobium kwitnie co roku (teraz 3 kwitnienie), Phalaenopsis kwitnie 2 raz. Uważałam z podlewaniem, nie przekręcałam doniczki. Czy to możliwe, że powodem zrzucania pączków jest przeciąg(zdarza mi się wietrzyc w dwóch pokojach jednocześnie)? Czy może jest inna tego przyczyna. Będę wdzięczna za rady. Czy mogę coś zrobić żeby jeszcze uratować te pączki, które nie zżółkły?

Autor: Ania107
E-mail:  
Data: piątek, 19 stycznia 2007 08:56:25
To może być przyczyna. Poza tym mała wilgotnośc powietrza, owoce....dużo podobnych wątków już było

Autor: Magda Kamińska
E-mail: elbereth7@interia.pl
Data: piątek, 19 stycznia 2007 21:46:17
Witam,
miałam podobne problemy z falkiem - pąki zasychały mimo że roślina miała wilgotne korzenie. Nie czekałam aż wszystkie opadną i przeniosłam ją więc w cieplejsze miejsce, stoi na parapecie nad kaloryferem. Ciepełko mu służy bo pąki rozwijaja się normalnie i żaden nie usechł. Może więc Pani phalaenopsis miał zbyt niską temperaturę.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia

Magda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl