Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Chore liście?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr
E-mail:  
Data: niedziela, 28 stycznia 2007 16:15:34
Na najstarszych liściach jednego z moich falenopsisów występują brunatne zagłębienia o średnicy 2mm. W ich miejscu, tyle że od spodniej strony są wypuklenia z uschniętymi kropkami. Storczyka mam ponad dwa lata i kupując go posiadał opisywane plamy. Nie przejmowałem się nimi, ale na następnym liściu pojawiła się podobna plama. Dopiero teraz zdałem sobie sprawę o możliwości infekcji. Zdaje mi się, że to plamistość obwódkowa. Jeśli tak to co powinienem zrobić?

E-mail:  
Data: wtorek, 30 stycznia 2007 22:26:47
zamieszczam zdjecie bo widac ze mój opis nie był zbyt dokładny

E-mail:  
Data: wtorek, 30 stycznia 2007 22:28:36
cd, przepraszam za jakosc ale musialem zrobić to zdjecie na szybkości; spodnia strona liścia:

Autor: edyta
E-mail:  
Data: wtorek, 30 stycznia 2007 23:59:27
Niewiem jak inni ale ja tych zdjęć nie widzę...

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 31 stycznia 2007 17:17:48
Hmmm, ekspertem nie jestem ale wygląda mi to raczej na korkowacenie niż plamistość. Zdarza się i jest raczej niegroźne.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Ilona B.
E-mail: ayloona@onet.pl
Data: czwartek, 1 lutego 2007 11:58:41
Witam,
ja również ekspertem nie jestem, natomiast z tego co widzę, jest to pasożyt (nazwy niestety nie pamiętam), który umieszcza swoje jajka na spodniej stronie twardych liści. Miałam kiedyś takiego lokatora i w jakiejś gazecie wyczytałam co należy zrobić.
Weź nóż z ostrym czubkiem i delikatnie usuń grudki. Następnie zmocz patyczek do uszu albo w wódce, albo w roztworze wody z mydłem i zdezynfrekuj ranki. Proszę obejrzeć wszystkie kwiaty, czy i tam się nie zagnieździły te potworki. Plamy niestety na liściach zostaną, natomiast pozbędziesz się niechcianego lokatora.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 1 lutego 2007 15:52:26
Serdecznie dziekuje za pomoc. A czy ten pasozyt nie ma coś wspolnego z małymi muszkami? bardzo rzadko widze w ziemi takie ale zwlczałem je metoda rozgniatywania

Autor: Ilona B.
E-mail: ayloona@onet.pl
Data: czwartek, 1 lutego 2007 16:14:50
A tego nie wiem...

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail:  
Data: czwartek, 1 lutego 2007 20:01:11
Muszki to z pewnością ziemiórki. Polecam żółte klejące tabliczki z OBI czy innego marketu.
A tarczniki, bo pewnie te Pani Ilona miała na myśli, to to napewno nie są.

E-mail:  
Data: piątek, 2 lutego 2007 18:02:05
Chyba popełniłem bład bo posłuchalem pani Ilony. Nie przyszło mi do głowy że mogło jej chodzić o tarczniki, zreszta co to za pomysł żeby je wycinać nożem (zazwyczaj inaczej sie ich pozbywalem) ? W efekcie liść z największą ilością,r właściwie nie wiem czego, został ucięty i tak był najstarszy, więc mam nadzieje, ze nie odbije sie to na kondycji falka. Co do muszek to nie jestem pewny czy to ziemiórki, jeszcze nie miałem nie szczęścia zobaczyć ich larw. Mimo tego nie ukrywam, że mnie denerwują. Jakos wytrzymam, ponieważ zacząłem interesować się roślinami owadożernymi (małe biedne muszki )
Piotr- od dzisiaj niezmiernie szczęśliwy własciciel pierwszych cymbidii

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl