Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę o informacje i ewntualną pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: innersmile
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: sobota, 3 lutego 2007 19:39:39
Witam!
Jestem na forum po raz pierwszy i bardzo proszę o pomoc i informacje. Ok. 2 miesięcy temu zakochałam się w falkach. Gdy pierwszy z nich po początkowych trudnościach-opadły mu wszystkie pąki-w końcu zaczął rosnąć i rozwijać pąki miałam nadzieję, że już wszystko będzie ok-szczególnie, że zaczęłam korzystać z porad zamieszczonych na forum i cennych informacji ze strony www.orchidarium.pl. Niestety wczoraj odkryłam, że na końcach szybko rozwijających się pędów pojawił się niepokojący żółty kolor . Proszę o informację, czy jest się czym martwić->bo zdążyłam zamęczyć kwiatka, czy to tylko moje przewrażliwienie i brak doświadczenia?
Z góry dziękuję za pomoc.
Innersmile

Data: sobota, 3 lutego 2007 19:42:18
Niestety nie wiem, jak zmniejszyć zdjęcie, aby zamieścić je na forum...

Data: sobota, 3 lutego 2007 20:22:26
Kolejna próba z umieszczeniem zdjęcia obrazującego "problem"...i UDAłO SIĘ!!! Jeszcze raz bardzo proszę o informację, czy to coś niepokojącego???

Autor: beata
E-mail: -prokopiuk@aster.pl-
Data: sobota, 3 lutego 2007 20:26:38
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_2.php - tam jest to wyczerpująco wyjaśnione.
pozdrawiam
beata

Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: sobota, 3 lutego 2007 20:36:15
Witam!!!
Myślę, że to podobny objaw, jaki spotykamy u innych roślin, np. jabłoń, która zrzuca połowę zawiązków owoców - można by mnożyć przykłady. Roślina wygląda na zdrową, ale chyba jest "głodna". Teraz karmienie nic nie pomoże temu pąkowi, pomoże tym pozostałym. Nie starczyło dla tego pąka. Mogły tu zawinić też inne czynniki, niska temperatura, słabe światło, ale one też współdziałają na rzecz "sytości" rośliny. Proszę pamiętać, że to co piszę, to bardzo ogólne stwierdzenia. W sumie jest to wynik pewnego zaniedbania pielęgnacyjnego, ale, proszę, bez samokrytyki. W okresie zimy wiele roślin tak zareaguje, nie tylko storczyki. U siebie, w puszczy ta roślina nie miałaby teraz problemów.
Kolejne kwitnienie będzie pełne! Jeśli pęd po zrzuceniu kwiatów jest żywy, nigdy nie obcinać go u żadnego storczyka. On służy tej roślinie, no, chyba że względy estetyczne.
Pozdrawiam!!!
Romek

Data: sobota, 3 lutego 2007 20:37:28
Bardzo dziękuję za ten artykuł. Teraz już wiem, że dużo jeszcze nauki przede mną. Najwyraźniej tak chciałam dobrze, że zagłaskałam kwiatka...

Mam nadzieję, że to tylko chwilowe i miejscowe, bo inne pędy wyglądają zdrowo, nadal rosną i rozwijają się na nich nowe pąki

Data: sobota, 3 lutego 2007 20:44:07
Dziękuję za wszystkie informacje. Mam jeszcze pytanie dotyczące zamieszczania zdjęć. Jak zmniejszać je przed wysłaniem na forum? Te zapisane w folderze ze zdjęciami bezpośrednio z aparatu mają ok. 1,50-1,70MB!!!

Data: sobota, 3 lutego 2007 21:39:10
Kombinowałam z wysyłaniem zdjęć do samej siebie i udało się je dzięki temu zmniejszyć-choć to na pewno nie jest najprostszy sposób, dlatego nadal czekam na wszelkie techniczne podpowiedzi
A skoro już mi się udało, to prześlę jeszcze kilka zdjęć mojego, jak się okazuje zagłaskanego i głodnego falka-a tak przy okazji może ktoś pomoże przy identyfikacji tej hybrydy, bo w internecie znalazłam kilkanaście nie pokrywających się nazw.
Dziękuję i pozdrawiam
Innersmile

Na zdjęciach dokładnie widać puste "koszyczki" po pierwszym wypadnięciu pąków.

Autor: Dariusz Gizak
E-mail: darek_gizak@poczta.onet.pl
Data: sobota, 3 lutego 2007 23:27:48
Aby zmniejszyć fotkę: klikamy na nia prawym przyciskiem myszy i wybieramy "otwórz za pomocą Picture Manager" (jest w narzędziach Offica). Jesli już otworzyliśmy to z paska u góry wybieramy "Edytuj obrazy".Pojawi nam się pasek po prawej i u dołu będzie napis "kompresuj obrazy". Klikamy na ten napis. Otwiera nam sie kolejny pasek. Klikamy na kompresja z myslą stronach sieci web lub wiadomościach email.Klikamy OK klikamy zapisz i mamy mała fotkę.

Data: sobota, 3 lutego 2007 23:52:06
Wielkie dzięki za radę! Życzę spokojnej nocy i radosnej niedzieli!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl