Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: innersmile
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: środa, 7 lutego 2007 20:41:52
Dzisiaj zauważyłam, że mój falek złożył najmłodszy kwiat-jedyny jaki się u mnie rozwinął po nabyciu rośliny. Nie wiem, co to oznacza, bo roślina po początkowym zrzuceniu wszystkich pąków kilka dni po przyniesieniu do domu i ogólnym strajku zaczęła rosnąć, i wygląda dużo lepiej...tylko ten kwiat...Czy to jakiś alarm? Poza tym nie wiem, co to za podejrzane bruzdy na 2 dwóch z 5 liści, które są od samego początku. Czy to mechaniczne uszkodzenie, czy jakieś choróbsko!

Natomiast na najstarszym kwiecie drugiego falka zauważyłam już od dłuższego czasu pogłębiające się plamy...
Proszę o radę, czy to coś poważnego i jak temu zaradzić

Dziękuję z góry
Innersmile

Data: niedziela, 11 lutego 2007 12:49:15
Teraz już wiem, że kwiat-na różowej hybrydzie falka-po prostu dokonywał żywotu, bo właśnie dzisiaj opadł..., ale za to zauważyłam, że na jednym z rozgałęzionych pędów pojawił się mały odrost-jeszcze nie wiem, co to takiego więc zamieszczam zdjęcie, może ktoś z Was potrafi to maleństwo już zidentyfikować

A to dowód, że kwiat ma się dobrze i strajk-mam nadzieję-ma już za sobą...

Data: niedziela, 11 lutego 2007 13:29:09
Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie "maluszka"

Autor: seba
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 lutego 2007 18:57:13
to je rozgalezienie pedu kwiatowego, nie keiki. na tych lisciach to ja tam nic nie widze, a ten kwiat z tym czarnym czyms to (???).

Data: poniedziałek, 19 lutego 2007 20:31:11
Dziękuję za odpowiedź. Teraz minęło już trochę czasu i widzę, że te czarne plamy, to chyba nic poważnego, bo nie zauważyłam ich na innych kwiatach, ale za to martwią mnie podobne "zaschnięcia" na pędach kwiatowych.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl