Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Vanda sanderiana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: sobota, 3 marca 2007 23:28:45
Czy do uprawy Vanda sanderiana konieczne jest orchidarium? Czy udało się komuś z Państwa doprowadzić ją do kwitnienia w uprawie parapetowej?
Nie mam orchidarium, a kusi mnie, aby kupić tę Vandę.
Pozdrawiam
marzena

Autor: Ewa Trzcińska
E-mail: etrzcinska@wp.pl
Data: niedziela, 4 marca 2007 19:41:26
Droga Marzenko, ponad pół roku temu "zachorowałam" na Vandę. Kupiłą ją po kwitnieniu, przecenioną w OBI. Dodam, że ceną i tak górowała nad innymi storczykami w sprzedarzy. Zawiesiłam ją przy oknie, korzenie swobodnie zwisają. Bardzo często zraszam korzenie, od czasu do czasu (zależnie od stanu )poję ją w dużym naczyniu z wodą z domieszką nawozu. Wyraźnie widać, że podniosły jej się liście, pojawiły się nowe korzonki. Kupiłam również bardzo długie szklane naczynie aby umieścić ją w nim. Zapewne kiedyś to zrobię. Widzę zatem, że moja Vanda jest w dobrej kondycji również bez orchidarium, choć nie zamierza kwitnąć. Poczekam....

Autor: Marzena RK
Data: poniedziałek, 5 marca 2007 18:21:55
Dziękuję za odpowiedź, ale czy na pewno piszemy o tej samej roślinie?
Vandę Sanderiana kupiłaś w OBI? Chyba niemożliwe.
Czytałam,że jest wyjątkowo ciepnolubna i trochę "chimeryczna" i nadal się zastanawiam.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Ewa
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 marca 2007 19:13:01
Marzenko, oczywiście nie wiem czy to jest "ta" Vanda. Ja swoją kupiłam w OBI, była po kwitnieniu, miała dwa pędy kwiatowe. W pełni kwitnienia kosztowała 130 zł, kupiłam ją za 50 % ceny.Opisałam jak ją pielęgnuję. Faktycznie trzymam ją w bardzo ciepłym pomieszczeniu i to jej służy. Pozdrawiam Ewa

Autor: Jola Nowak
E-mail: nowakjola@poczta.fm
Data: poniedziałek, 5 marca 2007 22:36:22

Pani Marzenko,
Uprawa vandy sanderiana na parapecie jest możliwa.Warunkiem jest jednak to,że trzeba spełnić optymalne warunki przede wszystkim dotyczące temperatury,wilgotości i ruchu powietrza wokół korzeni.Z pewnością wygodniej byłoby trzymać ją w orchidarium, niż codziennie moczyć i pilnować.

Pozdrawiam i życzę udanych kwitnień

Jola Nowak

Autor: marzena RK
Data: wtorek, 6 marca 2007 18:27:33
Pani Jolu, zapewne lepiej byłoby w orchidarium, ale ja niestety jeszcze się nie dorobiłam takowego
A ponieważ jest piękna , co widać na załączonym przez Panią zdjęciu, ale również dość droga i trudna w uprawie poza orchidarium zastanawiam się, czy może mi się udać.Ale im więcej się na nią przyglądam, tym bardziej chcę ją mieć.
Czy ta piękność na zdjęciu to "parapetowa", czy "orchidariowa"?
pozdrawiam
Marzena

Autor: Jola Nowak
E-mail:  
Data: wtorek, 6 marca 2007 21:31:20
Niestety, ja również nie posiadam orchidarium z prawdziwego zdarzenia.Ten kwiatek to "parapetowiec",a właściwie to wisi w dość ciemnym kącie na drzwiach od szafy(oczywiście ze sztucznym doświetlaniem).
pozdrawiam
Jola Nowak

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl