Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  tarczniki na storczyksch
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: IzaP
E-mail: i.piwowarska@so.pkpik.pl
Data: piątek, 5 września 2003 09:53:13
Prośba o pomoc!!!
Z przykrością zauważyłam na moich storczykach hodowlę tarczników. Zakupiłam Actelic i mam problem . Czy ktoś z Państwa traktował swoje storczyki taką chemią. Jakie rozcieńczenie zrobić do oprysku. Przy preparacie jest instrukcja ale niezbyt jasno przedstawiona , obawiam się zbyt dużego stężenia.
Pozdrawiam IzaP

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 5 września 2003 10:20:20
Witam,

Actelicu nigdy nie stosowałem, ale być może jest Pani w stanie znaleźć zalecane stężenie dla roślin ozdobnych??? Przeliczylibyśmy to na objętość spryskiwacza.

Co do samego zabiegu - tarczniki są dość dobrze chronione przez twarde pokrywy (to zależy od gatunku), radziłbym więc najpierw przeczyścić rośliny mechanicznie za pomocą wacika (najlepiej na patyczku). Wacik można zwilżać spirytusem lub roztworem środka owadobójczego, a szkodniki spłukiwać wodą. Dopiero potem należy zwalczać niedobitki i larwy, spryskując roślinę. Spryskiwanie należałoby powtórzyć po dwóch tygodniach.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: IzaP
E-mail: i.piwowarska@so.pkpik.pl
Data: piątek, 5 września 2003 10:51:44
Dziękuję Panu za sugestie. Oczywiście opis do środka pozostał w domku - więc się wstrzymam do poniedziałku. A WALKA ręczna z tymi potworami trwa od jakiegoś czasu - i ONE POSZERZAJĄ SWOJE ZDOBYCZE. Plują na inne rosliny czy co?? Jakiś desant straszne. Muszę więc sięgnąć po ostateczne rozwiązanie
IzaP

Autor: Mariusz Wójcik
E-mail: arkady@ursus.ar.lublin.pl
Data: piątek, 5 września 2003 11:53:48
Witam
Są raczej małe szanse na usunięcie tarczników 'ręcznie'. Zawsze gdzieś w kącikach liści jakiś się uchowa, poza tym widoczne tarczki osłaniają osobniki dorosłe, a na roślinie zwykle są też larwy niewidoczne 'gołym' okiem. Ja po długim czasie zwalczania ręcznego (czyli myjąc liście wodą z mydłem i spirytusem) miałem efekty tylko tymczasowe. Dopiero zastosowanie właśnie Actelicu było skuteczne i już nie mam tarczników na storczykach od długiego czasu. Proszę tylko pamiętać by rośliny opryskać kilkakrotnie w odstępach mniej więcej tygodniowych w okresie ok. miesiąca. Chodzi właśnie o wytępienie larw. Actelic nie powinien zaszkodzić roślinom, ja przynajmniej nic takiego nie zauważyłem, mimo, że stężenie środka dobierałem trochę 'na oko'.

Pozdrawiam
Mariusz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl