Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak przesadzać rośliny z kory ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof A.
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2003 13:00:03
Uprawiam Brassavole nodosa, która nie mieści się już na swojej korze. Mam więc pytanie: Jak ją rozsadzić i nie uszkodzić (korzenie bardzo mocno się trzymają i raczej się urwą niż puszczą korę ) ???

Pozdrawiam krzysztof

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 19 września 2003 13:09:48
Witam,

Ja bym ją w całości, razem z tym kawałkiem kory na którym rośnie, posadziła na kolejny, większy kawałek.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 19 września 2003 13:17:08
I jeszcze jeden pomysł nasunął mi się gdzieś, kiedyś podpatrzony
Otóż ten kawałek kory z rośliną można wstawić do odpowiedniej wielkości doniczki i dosypać trochę podłoża. To nawet fajnie wygląda, jak z doniczki wystaje kawałek kory.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 19 września 2003 13:36:49
Roślin z kory tak naprawdę nie należy NIGDY przesadzać. Większość z nich rośnie świetnie z korzeniami po prostu wiszącymi w powietrzu i do prawidłowego wzrostu nie jest wymagane przywieranie, czy przyrośnięcie do podkładki. Korzenie kilkudziesięcu roślin w moim orchidarium zwisają swobodnie bez względu na ich średnicę i rośliny nadal rosną jak perz.

W moim przekonaniu istnieją tylko dwie sytuacje wymagające ingerencji. Jedna to mikroskopijnie mała podkładka, która uniemożliwia utrzymanie prawidłowego pokroju bardzo ekspansywnym roślinom z długimi odcinkami kłączy między pseudobulwami (niektóre bulbophylla, oncidia, maxillarie, trichocerosy). Druga to bardzo rzadko spotykana rzeczywista konieczność przywierania korzeni do kory (jedyna roślina o takich wymaganiach, którą znam, to Polyrrhiza lindenii). W obu przypadkach starą podkładkę z rośliną należy przyczepić w całości do nowego, większego kawałka kory i w ŻADNYM WYPADKU nie należy odrywać korzeni od kory.

Brassavola nodosa nie nalezy do "przypadków specjalnych" i nie sądzę, że kiedykolwiek wymaga przesadzania.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl