Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wiotczejace liscie u phalenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ela
E-mail: eleta@wp.pl
Data: piątek, 4 maja 2007 13:49:21
zaczyly mi wiotczec liscie u falka, niestety pomimo iz zastosowalam sie do udzielonych rad liscie nadal wiotczeją a najnmniejszy caly sie zrobil zolty, Falek ma tylko jednego korzonka w podlozu z kermazytu i 3-4 powietrzne. Stoi w miejscu gdzie ma cieplo na poludniowym oknie, ale go zacieniam w poludnie zeby nie swiecilo bezposredno slonce... Czytalam watki na temat lisci i podlewania ale nic nie pomaga, liscie wiotczeja coraz bardziej... Czy mozecie cos poradzic czy nie da sie juz nic zrobic??

Autor: E. Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: wtorek, 8 maja 2007 20:05:21
Witam,
Jesli moge cos doradzic, to polecam ten watek http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989&pg=1
Widze, ze opis tego problemu wisi na kilku forach, wiec moze to kwestia nie doczytania. A takze sformulowania pytania, bo ja jakos nie bardzo moge sobie wyobrazic podsiakania keramzytu ze spodka stojacego obok. A moze chodzi o cos innego. Odpowiem Pani tak: jesli roslina nie jest w stanie agonalnym, czyli ma jeszcze aktywny stozek wzrostu i kondycje, to sie zregeneruje obojetnie, czy w keramzycie, czy bez. W wyszukiwarce mozna wrzucic tez haslo S/H lub semihydro. Jako osobie poczatkujacej nie polecam worka. Jeszcze to wszystko zgnije i zaplesnieje pod ta folia. Najlepiej to ustawic w widnym i cieplym miejscu (kuchni?). I oczywiscie woda bedzie podsiakac przez keramzyt
Zycze powodzenia, falenopsisa naprawde ciezko jest zabic na smierc po pewnym czasie powinien sie zregenerowac.
Ewa

Autor: Ela
E-mail:  
Data: wtorek, 8 maja 2007 20:15:00
dziekuje bardzo )
no byc moze zle zapisalam cos, bo faktycznie woda sama nie przeskoczy pod kermazyt zeby podsiakalo ) ale wlasnie w tym problem, nie wiem czy woda ma podsiakac i w tym celu ustawic doniczke w podstawce z woda czy tez woda ma stac obok zeby parowala )
faktycznie wpisalam problem na klku forach ( bo przyczytalam wszystkie jakie znalazlam na ten temat )liczac ze gdzies w koncu dostane odpowiedz )

Autor: E. Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: wtorek, 8 maja 2007 20:28:14
naprawde, szkoda kwiatka Ale powaznie. W watku, do ktorego zajrzenia usilnie namawiam, jest taki oto tekst: "Następnie wlewamy wody do podstawki tak by..." sa zdjecia, taka lekcja pogladowa. Wszystko - jak kawe na lawe
Polecam
E.

Autor: Asia M
E-mail: multigrey@op.pl
Data: czwartek, 10 maja 2007 21:49:47
Ja bym się nie bawiła w żadne semi-hydro.Poprostu włożyłabym falka do spagnum,zdięła z zbyt nasłonecznionego okna(nawet na północnej wystawie dobrze rosną)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl