(Chciałem tylko skomentować, że pogodę mamy wyjątkowo ładną, jak na koniec września )
Ponieważ Grażyna Siemińska została wyeliminowana przez awarię routera uniemożliwiającą dostęp do Orchidarium, przysłała mi prawidłowe odpowiedzi pocztą. Czyli pytania nie są takie trudne (albo jak twierdzą w niektórych serialach - Truth is out there )
Ponieważ jednocześnie zrezygnowała z nagrody (ile można mieć Paphiopedilów insigne....), konkurs trwa. Więc może jeszcze raz obejrzymy te same gatunki, tylko inne odmiany kolorystyczne.
Komputer mi się zaraz zapali... Małe sprostrowanie odkryciem XXI w będzie (najprawdopodobniej) "Cycnoches schmidtianum" 2001 r. Sam juz nie wiem zaplątałem się
Na pierwszym zdjęciu (w obu wersjach) jest Cycnoches barthiorum, a na drugim Cycnoches cooperii.
Z tym XXI wiekiem trochę przesadziłem, bo Cycnoches barthiorum został odkryty w roku 1999, ale tak brzmiało znacznie lepiej Zresztą jest to w jakiejś mierze prawdą, bo rośliny pojawiły się na rynku dopiero z półtora roku temu.
W związku z tym proszę o przesłanie na mój e-mail danych adresowych w celu przekazania nagrody.