Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  marszczenie lisci i pseudobolw u lelio-catleji
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Asia z Poznania
E-mail: debrix@wp.pl
Data: sobota, 18 października 2003 23:39:13
Cos nie wychodzi mi uprawa lelio-catleji B.C Bracey z Oaku. Nie wiem czy to wina podloza do ktorego przesadzilam ja odrazu po odbiorze(kora,czipsy kokos.perlit,liscie bukowe,troche spagnum)czy braku wiadomosci na temat jej pochodzenia i uprawy.Pseudobulwy marszcza sie liscie zolkna.Przez pol roku nie ma nowych przyrostow.Traktowalam ja jak catleje(jasne stanowisko,podlewanie jak przeschnie podloze)Prosze o porade!

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata@green.net.pl
Data: niedziela, 19 października 2003 12:07:11
U mnie stało się to samo z tą rośliną.Od listopada zeszłego roku nie ma jakichkolwiek oznać życia, pomarszczyły się najpierw liście potem bulwy.Obecnie liści już nie ma zrobiłay się suche i brązowe.Wszelkie reanimacje nie dały najmniejszego skutku.
Chyba będzie trzeba się pożegnać.
Pozdrawiam
Beata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 19 października 2003 19:41:46
Witam,
mam taką sama roślinę, która od początku stoi w orchidarium, w podłożu mojej "produkcji". Choć starsze liście nieco się pomarszczyły, obecnie jest już nowy przyrost wielkości ok. 4 cm. Czyli może będzie wszystko dobrze
Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Witold Dobrzyński
E-mail: witolddobrzynski@wp.pl
Data: poniedziałek, 20 października 2003 18:30:03
Jedno pytanie. Czy czipsy kokosowe były wymoczone? Mi zdażyło się stracić roślinę posadzoną w czipsach. Jak się okazało były zasolone do tego stopnia, że dotykając jezykiem wyczuwało się nawet smak soli. Może to jest przyczyna.

Witek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 21 października 2003 20:02:38
Jak zwykle czuję się odpowiedzialny za stan roślin z Oak Hill i innych źródeł. Ryzyko niezaaklimatyzowania się roślin po przybyciu z drugiej półkuli zawsze istnieje i trudno żebym ponosił je zawsze w całości, niemniej jednak oferuję obu paniom Potinarę bardzo podobną do Lc B.C Bracey - żółtą z czerwonawą warżką. Ma ona w tej chwili ze dwa lata do kwitnienia i mogę ją przy okazji przesłać razem z innymi zamówionymi roślinami. Proszę o kontakt na e-mail.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl