Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  pomuszcie mi do końca uratować te storczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anusia
E-mail:  
Data: niedziela, 24 czerwca 2007 10:16:25
uratowałam wczoraj 4 storczyki od skończenia w śmiechach sklepu OBI ogólnie są w dobrym stanie tylko baaardzo wysyszkone . falka juz posadziłam miał zdrowe korzeni tylko ułamany pęd kwiatowy i dlatego miał wylądować w śmietniku ma sie już dobrze tak mi sie zdaje.
ale problem pojawia sie przy 2 Cambriach i 1 zygopetalum(przepraszam jeżeli źle napisałam jego nazwe ale dopiero sie jej ucze bo jeszcze nie miałm storczyka tego gatunku) mają baaardzo zasuszone pseudo bulwy stały w wodzie wczoraj od okolo 21 do dzisiejszego poranka tylko zygopetalum wyjełam z wody z racji jego wrażliwości i podatności na gnicie. teraz zygopetalum jest w wodzie jedna jego PSB juz sie zupełnie nawodniła i ma ładny kształt ale pozostałe 3 jeszcze nie i pytanie czy trzymać dalej w wodzie aż wszystkie nabiorą odpowiednich kształtów?
co do Cambri to zaraz wkładam je zpowrotem do wody bo ich PSB jeszcze nie wróciły do swoich kształtów tylko są bardzo pomarszczone i pytanie jest takie czy mam je trzymać dotąd aż odzyskają kształty czy nie?
BłAGAM POMóżCIE NIE CHCE IM ZASZKODZIć!

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: niedziela, 24 czerwca 2007 23:49:49
Rozumiem, że w wodzie jest umieszczana cała doniczka wraz z rośliną. Żaden storczyk nie może stać cały czas w wodzie. Proponuję wyjąć rośliny z doniczek, obejrzeć korzenie, wyciąć wszystkie te, które zgniły, przesadzić do nowego podłoża dobrej jakości, np. kupionego w Orchidsklepiku, lub jeśli potrzeba zastosować jedną z metod reanimacji opisanych na tym forum.

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Anusia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 czerwca 2007 10:06:08
wyciągnełam juz wczaraj z wody PSB troche sie odbudowały. korzenie wszystkich ratowanych storczykóe są w dobrym stanie . mam podłoże kupione u Tomaszewskiego pan który sprzedawał powiedział że jest to jedno z lepszych podłoży. zaraz bede je wsadzać. śliczne są naprawde, żadne kwiatki nie opadły pąki sie rozwijają wystarczyło dac im troche pić

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl