Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cattleje i sphagnum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek
E-mail:  
Data: niedziela, 24 czerwca 2007 19:02:31
Zastanawiam się czy korzystne będzie latem wystawić do ogrodu cattleje typu mossiae, labiata, percivalliana.Co państwo sądzą na ten temat?
Czy możliwa jest uprawa storczyków w samym sphagnum? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Autor: Wladek
E-mail:  
Data: niedziela, 24 czerwca 2007 19:51:21
Panie Tomku
czas spędzony przez rośliny na wolnym powietrzu jest traktowany szczegolnie przez katleje jak w sanatorium.Mamy tutaj bardzo korzystne nocne spadki temperatury.Wszystko byłoby O.K.gdyby nie ta nasza kochana pogoda,wichury i upały.Mnie od wynoszenia i wnoszenia ręce się wydłuzyły .Ogrod dobra rzecz ale uwaga na ślimaki.Samo podłoze ze sphagnum jest kłopotliwe na długotrwałe utrzymywanie wilgoci ,trudno zaobserwować przesychnie podłoza/katleja/.
Na wolnym powietrzu przy długotrwałych opadach podłoze moze nie przesychać,roślina moze gnić.
Pozdrawiam Władek

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: niedziela, 24 czerwca 2007 23:39:27
Od kilku lat wynoszę swoje cattleya do ogrodu na działce. Nie przejmuję się deszczem. I choć cały czas mają mokre podłoże, jeszcze żadna nie zgniła, ani nawet nie zaczęła gnić. Większy problem stanowiło dla mnie raczej takie umieszczenie rośliny, aby nie została poparzona przez słońce. W tym roku po raz pierwszy wyniosłam Cattleya maxima - jest tam już miesiąc i ma się świetnie, a nowy przyrost jest już całkiem spory.

Zdecydowanie polecam wynoszenie do ogrodu. Przyrosty są większe, a rośliny lepiej kwitną. Ale trzeba liczyć się z tym, że liście mogą nie być tak ładne - tu coś podgryzie, tam się przypiecze...

Pozdrawiam
Joanna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl