Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z Dendrobium unicum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 21 października 2003 18:42:18
Serdecznie witam!
Wraz z początkiem października rozpocząłem ograniczanie podlewania mojego Dendrobium unicum, które rośnie na korze, miało nowe przyrosty i dużo nowych korzonków. Dość szybko zaczęły żółknąć niektóre liście i roślina zaczęła je tracić . Czy to jest normalne zjawisko przy przesuszaniu tego storczyka , czy zrobiłem to zbyt radykalnie ? Może należy jednak podlewać ? Korzenie nadal są białe i dziarsko rosną
Liczę jak zwykle na Waszą pomoc ! - Pozdrowienia Tomek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 21 października 2003 19:32:29
Opadanie liści jesienią z tego dendrobium jest normalne. Kwitnie on wczesną wiosną na całkowicie bezlistnych już wtedy pseudobulwach. Natomiast nie wstrzymywałbym jeszcze podlewania (chociaż należy je zmiejszyć) do czasu zakończenia wzrostu nowych pseudobulw. Potrwa to pewnie do grudnia i wtedy należy całkowicie zaprzestać podlewania do czasu pojawienia się pąków kwiatowych.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 21 października 2003 22:10:25
Zgadzam się z Jerzym,że podsuszać podłoże należy stopniowo tym bardziej,że jak to Pan ujął korzenie jeszcze dziarsko rosną-świadczy to raczej o nie zakończonym wzroście.Moje den.unicum też powoli traci dolne liście ,bulwy są napięte,gładkie i wyrażnie pojawiają się zaczątki pędów kwiatowych.Warto dać teraz roślinie dużo światła-obfite kwitnienie murowane.
PP

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 21 października 2003 23:19:56
Witam,
moje Dendrobium unicum kupione 09.05.2003 w czasie wystawy w Krakowie było całe w kwiatach , nie miało żadnego liścia. Wznowiło kwitnienie , był to jeden pęd kwiatowy a na nim trzy dorodne kwiatki, na zdjęciu widać pozostałość po pędzie kwiatowym, jeszcze trochę jest zielony. Pomalutku wysuwa się nowa pseudobulwa. Mam podlewać czy chłodzić ? Pytam dlatego, ponieważ ta pseudobulwa jest tak mała, czy ona przeżyje bez wody ?
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: środa, 22 października 2003 08:40:45
Witam,
Mam również kłopoty z tym storczykiem. Jest u mnie od początu czerwca i nie wykazuje żadnych oznak życia. Nie było żadnych liści i nie ma też żadnych przyrostów. Pseudobulwy wyglądają na martwe .

Z pozdrowieniami,
Maria

Autor: Tomasz Grabczyński
E-mail: zaotg@sn.pl
Data: środa, 22 października 2003 10:00:59
Podobnie jak moi przedmówcy również mam problem z tym storczykiem. Od momentu zakupu (wiosna) nie rośnie, nie ma nowych bulw i nie gubi liści pomimo obniżenia temperatury i znacznego ograniczenia podlewania

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 22 października 2003 10:14:58

Witam,

to i ja powiem o moich kłopotach z tą roślinką . Kupiłam je w styczniu, początkowo wyglądało w porządku, było kilka suchych "patyczków", coś co było pączkiem kwiatowym uschło wkrótce (ale to prawie normalne po zmianie warunków, więc się tym nie przejęłam), zaczęło wypuszczać keiki, natomiast nie było nowego przyrostu i nie ma i te suche patyczki leżą sobie - co prawda - w mchu, ale wyglądają na zupełnie martwe

To keiki z całym "patyczkiem" umieściłam osobno, ale jednak straciło swoje mini-listki i wygląda to wszystko na straconą roślinę. Nie pierwsza to i pewnie nie ostatnia strata, trzeba będzie kupić następne, może o innej porze roku?

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 22 października 2003 10:23:35
Może to wpływ długiego i upalnego lata (oj, szkoda lata). Rośliny w ogrodzie też dziwnie się zachowują, u mnie kwitnie forsycja.
Ja po konsultacjach z Panem Piotrem Piesikiem (wystawa Kraków) bardzo delikatnie opryskuję, uważając aby nie zmoczyć nowego przyrostu który potrafi zagniwać. Moje bulwki też wygladają jak suche, sądząc po przyroście jednak żyje roślina. Może i u Państwa w niedługim czasie pojawią się nowe przyrosty.
Tylko nie wiem ,
czy ją chłodzić i opryskiwać,
czy zostawić w spokoju w szklarni ciepłej i podglądać co się dzieje, czasami tylko opryskując .
Pozdrawiam
Ewka

Data: środa, 22 października 2003 11:55:42
Wydaje mi się, że pod słowem "problemy" jakoś każdy podaje tu całkiem inne objawy. Więc po kolei:

1. Do pana Tomasza - nieopadanie liści nie jest żadnym problemem. Dokładny okres cyklu wegetacyjnego może być nieco różny u różnych roślin w zależności od pochodzenia i historii danej rośliny. Należy ją traktować jak dotychczas i normalnie rozpocząć okres zmniejszonego podlewania. Brak nowego przyrostu może być objawem szoku po (kilkukrotnej) zmianie warunków życia rośliny (podobnie jak brak kwitnienia).

2. Do Ewy i wszystkich, którym zależy raczej na rozroście rośliny - zasuszanie należy stosować w celu zaindukowania kwitnienia na WYROŚNIĘTYCH już, DOROSŁYCH pseudobulwach. Jeśli są tylko bardzo młode pseudobulwy we wczesnym stadium rozwoju, nie należy obniżać temperatury ani przesuszać, a raczej utrzymać warunki normalnej wegetacji. Przesuszyć można później. W najgorszym razie nowa pseudobulwa zakwitnie w czerwcu, co nie jest niczym strasznym.

3. Jeśli roślina nie ma nowych pseudobulw, nie należy przesuszać. Tak samo, jeśli nie wykazuje śladów życia. Zawsze jest szansa, że któryś śpiący pąk u podstawy pseudobulwy się "obudzi" i roślina wypuści odrost.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: środa, 22 października 2003 13:28:26
Witaj ,
wszystko jasne , dziękuję.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Maciej Grabowski
E-mail: m.grabowski@unitedpr.com.pl
Data: środa, 22 października 2003 14:50:23
Dzien dobry!

Pytanie moze glupie, a jak sie poznaje czy pseudobulwa zakonczyla juz swoj wzrost i jest dorosla?

Czy kwiaty wyrosna na starych pseudobulwach, czy musi wyrosnac nowa pseudobulwa i na niej wyrosna kwiaty?

Moje D. unicum od lata roslo jak na drozdzach, z ok. 5 cm roslinki z 2 listkami wyroslo do kilkunastocentymetrowej wielolistnej rosliny. Teraz zaczyna gubic liscie. 3 stare pseudobulwy, sa w takim samym stanie, jak w momencie w ktorym kupilem rosline i wygladaja tak jak na zdjeciu zamieszczonym przez p. Ewe Jozwiak. Moja roslina rosnie bardzo dobrze, ale nie rozwija nowych pseudobulw.

Serdecznie pozdrawiam,
Maciek Grabowski

Data: środa, 22 października 2003 15:10:25
Pseudobulwa zakończyła wzrost, jeśli wyrósł szczytowy, pojedynczy liść. To dość wyraźnie widać, bo na końcu pseudobulwy zanika trawiasta pochwa liściowa z rozwijającym się kolejnym liściem. Pseudobulwa będzie jeszcze nieco grubieć, a potem twardnieć, ale już się nie wydłuży. Kwiaty u Dendrobium unicum wyrastają na najnowszych pseudobulwach po ich pełnym wykształceniu i przejściu zimowego okresu spoczynku, podczas którego z reguły opadają wszystkie liście. Czasem zdarza się, że stara pseudobulwa, która ma jeszcze "niewykorzystane" węzły, wypuszcza jeszcze z nich kwiaty, ale jest to niezbyt częste zjawisko.

Stare pseudobulwy nie rozwijają się i wyglądają dość sucho, chociaż nadal stanowią (powiększający się z wielkością całej rośliny i rosnącą liczbą starych pseudobulw) magazyn wody i środków odżywczych, który wspomaga nowe odrosty.

Nowe pseudobulwy wyrastają wiosną i kończą cykl zimą, czyli brak nowych odrostów o tej porze roku jest prawidłowy.

Jerzy

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 22 października 2003 23:11:07
Serdecznie dziękuję za rady. Teraz będę spokojniej patrzył na moje Dendrobium unicum !
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Maciej Grabowski
E-mail: m.grabowski@unitedpr.com.pl
Data: czwartek, 23 października 2003 13:11:36
Panie Jerzy!

Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Serdecznie pozdrawiam,
MG

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl