Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kilka pytań bardzo prosze o odpowiedź i pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anusia
E-mail:  
Data: sobota, 7 lipca 2007 09:55:45
pierwsze pytanie to o keiki dendrobium mam ich 10 2 napewno nie są jeszcze do sadzenia ale pozostałe 8 ma mniej wiecej takie korzenie jak na zdjeciu

czy można je już sadzić? jeżli tak to czy jak oderwe tą keike to mam wziąć węglem te miejsca od oderwania? i czy można od razu wsadzić te keiki do normalnego podłoża dla storczyków?
drugie pytanie mam odnośnie liści phalaenopsisa którego ostatnio zakupiłam wyglądają one tak

trzecie i ostatnie moje pytanie dotyczy encyli też niedawno zakupiłam i szukałam jakiś ino w interneni i wyszła mi pewna nie zgodność bo na dołączonej etykiecie było napisane Enc. Octopussy a zdjecia w internenie z identycznie wyglądającą encylią były odpisane cochleata i teraz która nazwa jest poprawna dodam że nie znalazłam nigdzie nazy octopussy. załączam zdjecia

to nie jest ani nalot ani żadne wybrzuszenia wygląda to jakby liść poprostu był takiego koloru ale że nie jestem jakoś super bardzo doświadczona wiec pytam bo może to jakaś chorba?

a na koniec chciałam jeszcze zamieścić zdjecie phalaenopsisa o bardzo ciekawych kwiatach

pierwszy raz spotkałam sie z takim phalaenopsisem i odrazu kupiłam:P co o nim sądzicie?

Autor: Krystian
E-mail:  
Data: sobota, 7 lipca 2007 19:28:20
Witam,
Sądząc po wielkości patyczka i liści na zdjęciu to keiki jest jeszcze małe. Ja bym poczekał na więcej korzeni.
z moich obserwacji wynika, że keiki odrywane od rośliny macierzystej zawsze zatrzymują się w rozwoju. Całkiem inaczej zachowują się te, które wsadziłem do podłoża z kawałkiem pseudobulwy rodziny macierzystej, oczywiście po uprzednim obsypaniu miejsc cięcia sproszkowanym węglem drzewnym. Często po takiej operacji zostaje spory kawałek starej pseudobulwy, z którego może coś jeszcze wyrosnąć jeśli wsadzimy go do jakiegoś pojemnika z wilgotnym mchem. Poza tym keiki dendrobium trzymają się raczej mocno rośliny macierzystej więc można bardzo łatwo uszkodzić młode korzenie podczas mocowania się z młodą rośliną.
Zanim zabierzesz się do cięcia macierzystej pseudobulwy przypomnij sobie czy już kwitła, być może bardziej opłaca się poczekać na kwiaty a dopiero potem oddzielać keiki.

Twoja phalaneopsis nie ma chorych liści, ot tak jej uroda. Od ponad roku mam roślinę o podobnych liściach, rośnie dobrze, a plamy nie pojawiają się na innych roślinach.

Krystian

Autor: Anusia
E-mail:  
Data: sobota, 7 lipca 2007 23:31:42
dzieki za odpowiedź tak myślałam że taka to uroda ale wolałam nie ryzykować i spytać ciesze sie bo ten phalaenopsis ma śliczne białe mini kwiatki
te keiki maja po 5-6 korzeni długości około 3-4 cm i łodygi (nie wiem czy to sie tak profesjonalnie nazywa) od 7 do 10nawet 12 cm jeden przyrost ma z 19 nawet ale jego korzeni jest mało i są króciutkie wiec nie biore go pod uwage keiki już kwitły tak mi sie zdaje bo widać takie kikutki kupiłam te 2 dendrobia na których są te keiki w Obi za 5 zł a są zopełnie zdrowe i w dobrym stanie i ile młodych tyle że przekwitły.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl