Autor: |
Krystian |
E-mail: |
|
Data: |
sobota, 7 lipca 2007 19:28:20 |
Witam,
Sądząc po wielkości patyczka i liści na zdjęciu to keiki jest jeszcze małe. Ja bym poczekał na więcej korzeni.
z moich obserwacji wynika, że keiki odrywane od rośliny macierzystej zawsze zatrzymują się w rozwoju. Całkiem inaczej zachowują się te, które wsadziłem do podłoża z kawałkiem pseudobulwy rodziny macierzystej, oczywiście po uprzednim obsypaniu miejsc cięcia sproszkowanym węglem drzewnym. Często po takiej operacji zostaje spory kawałek starej pseudobulwy, z którego może coś jeszcze wyrosnąć jeśli wsadzimy go do jakiegoś pojemnika z wilgotnym mchem. Poza tym keiki dendrobium trzymają się raczej mocno rośliny macierzystej więc można bardzo łatwo uszkodzić młode korzenie podczas mocowania się z młodą rośliną.
Zanim zabierzesz się do cięcia macierzystej pseudobulwy przypomnij sobie czy już kwitła, być może bardziej opłaca się poczekać na kwiaty a dopiero potem oddzielać keiki.
Twoja phalaneopsis nie ma chorych liści, ot tak jej uroda. Od ponad roku mam roślinę o podobnych liściach, rośnie dobrze, a plamy nie pojawiają się na innych roślinach.
Krystian
|
|
|