Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z Dracula hirsuta
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marTUSIA
E-mail: MartuchaK@poczta.fm
Data: czwartek, 26 lipca 2007 17:31:19
Witam,
Moją Dracula trzymam w akwarium, w miejscu zacienionym. W akwarium pracuje 24godz/dobę mały wentylator komputerowy. Od kiedy dotarła do mnie ta własnie Dracula (jakieś 3 m-ce temu) zaczęła "marnieć w oczach". Jaki może być powód żółknięcia liści Dracula? Dodam, że w tym samym akwarium znajduje się Platystele misera, który właśnie zaczyna kwitnąć.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 26 lipca 2007 18:04:35
Witam,
Lubię rozwiązywać zagadki. Przyznam się od razu, zupełnie nie znam się na roślinach z zimnych klimatów.
Poczytałam o pani roślinach, taka przerwa od innych zajęć.

Dracula hirsuta > rośnie w Ekwadorze na wysokości 1600m, światło średnie, temperatura chłodna, epifit.

Platystele misera > rośnie w Peru na wysokości od 1800 – 2900m, wysoki poziom światła, temperatury od zimnych do chłodnych powiewów, epifit.

Może pani problem tkwi w utrzymaniu odpowiedniego poziomu światła i temperatury dla obu tych roślin.

Pozdrawiam
ewka

Autor: marTUSIA
E-mail: MartuchaK@poczta.fm
Data: czwartek, 26 lipca 2007 18:34:08
Co do wysokich wymagań świetlnych Platystele misera - akwarium stoi w na prawdę ciemnym miejscu, a mimo to kwitnie. Z tego co Pani napisała wynika, że Dracula powinna stać w ciemniejszym miejscu niż Platystele, a już ciemniej mieć nie mogą - no chyba, że postawię Draculę w piwnicy )

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 26 lipca 2007 22:00:16
Może ma za sucho ? Wentylatorek może powodować szybkie przesychanie podłoża.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl